Kiemelt figyelem a gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiataloknak

( Szavazat)50 megjelenítés
Átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ létesül Csíkszentmártonban
 
A gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiatalok szociális beilleszkedését segíti az a pályázat, amelyet december 8-án mutatott be a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Elekes Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.
A csíkszentmártoni multifunkcionális, átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ létesítése című projektre, Borboly Csaba elmondása szerint, az RMDSZ közbenjárásának és a kormányzati szervekkel való jó kommunikációnak köszönhetően egy hónap alatt sikerült megszerezni a pénzügyi támogatást. A pályázatot a Világbank, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) és Románia kormánya támogatja. A támogatás teljes értéke 196 431 euró, amelynek 15%-át Hargita Megye Tanácsa, 85%-át pedig a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium biztosítja.
 
 
 
– Minden Hargita megyei, székelyföldi ember számára biztosítani kell a lehetőséget és jogot a normális élethez – nyilatkozta a tanácselnök. – Kiemelt figyelmet kell fordítani mindazokra, akik önhibájukon kívül valamilyen fogyatékossággal születtek, vagy hátrányos családi környezetből kerülnek ki. Ezeknek a gyerekeknek 0–3 évig fejlesztőközpontokban biztosítjuk a lehetőséget a társadalmi integrációra, majd 3 éves kortól kezdődik a nevelési-oktatási időszak, óvodától az egyetemig. Tehát maximum 26 éves korukig lehetnek ebben a rendszerben, de aztán kikerülnek, és ha nem figyelünk oda rájuk, problémát jelenthetnek önmaguk és más emberek számára is, hisz fennáll a bűnözés vagy a munkanélküliség veszélye. Ezért szükséges egy védett rendszer kialakítása az intézményből kikerült fiatalok számára, amelyben segítséget kaphatnak életmód, munkahelyi tanácsadás, háztartási munka, pénzkezelés terén. Szeretnénk munkahelyeket is felajánlani számukra, olyan munkahelyeket, amelyekre van igény. Nem kell mindenki orvos, ügyvéd, közgazdász legyen. Bízom benne, hogy létre tudunk hozni egy megyei szociális szövetkezetet, amelyen keresztül biztosítani tudjuk a foglalkoztatásukat, hogy képesek legyenek önmagukról gondoskodni, családot alapítani és a társadalom hasznos tagjává válni.
 
 
 
Elekes Zoltán igazgató bemutatta a projektet, amelynek során egy három házból álló, multifunkcionális szociális központot létesítenek Csíkszentmártonban. Ez átmeneti jelleggel, legfeljebb hároméves időtartamra teljes körű ellátást biztosít 12 fiatalkorú számára. Az intézmény működése során a fiataloknak olyan szakosított tevékenységekben, pszichológiai és szakmai-szociális tanácsadásban lesz részük, amelyek segítik őket az önálló életre való felkészülésben, a szakmai készségek kialakításában. Az önálló életvezetés kialakítása érdekében az intézmény további szolgáltatásokat biztosít a fiatalok számára: információnyújtás, ügyintézés, tanácsadás a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatásokhoz való hozzájutás érdekében, fiatal személyek munkavégzését, munkavállalását segítő szolgáltatások elérhetőségének, igénybevételének az elősegítése, az önálló életvitelre vonatkozó tanácsadás, az életvezetés segítése, a változásokhoz való alkalmazkodás segítése, munkaerő-piaci tanácsadás, a munkaerő-piacra való belépés ösztönzése.
 
 
 
A csíkszentmártoni multifunkcionális, átmeneti elhelyezést nyújtó szociális központ szolgáltatásait azok a fiatalok vehetik majd igénybe, akik 18–35 évesek, és elhagyták vagy el fogják hagyni a gyermekvédelmi rendszert. A projekt megvalósításának időtartama 15 hónap: 2011. november 7 – 2013. február 1.
 
 
 
Csíkszereda, 2011. december 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774