„Kié ez a hely?” – A székelyföldi települések szimbolikus tereit kutatták

( Szavazat)60 megjelenítés
A IV. Székelyföld Napok rendezvénysorozat egyik kiemelkedő konferenciáját Csíkszeredában tartották május 16-án, szerdán a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában. Az előadás-sorozat Szimbolikus térhasználat a Székelyföldön címmel zajlott, amelyen kutatók, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem diákjai mutatták be kutatásaik eredményét. 
 A konferencia résztvevőit Bodó Julianna egyetemi tanár köszöntötte, aki a szimbolikus térhasználat jelenséggel kapcsolatban elmondta, a rendszerváltás után a ceremoniális események megszaporodásának köszönhetően foglalkoznak annak vizsgálatával.
– Kinyílt a társadalom, és olyan identitások megnyilvánulására adódott lehetőség, amelyek eddig privátak voltak. A rendszerváltás után a globalizálódó világban az identitás és partikularitás felmutatása, a lokalitások megerősítése vált elsődleges kitűzött céllá – mondta Bodó Julianna a konferencia felvezetőjében.
A előadás-sorozat következő felszólalója Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója volt, aki Örökségesítés és emlékhelyteremtés egy csíki település példáján címmel a csíkszépvízi Szent László-kultuszról beszélt. Mint mondta, a mai gyakorlat az, hogy a hagyományt fogyasztásra kínálják fel, tömeges hagyományteremtés folyik. A lokális termelés hasznos platform a turistacsalogató vonzerő megteremtésére.
– Mindebben nagy szerepe van a médiának és a kommunikációnak, általa formálódik az a gondolkodásmód, amely a településfejlesztést támogatja. A letűnt, megszépült korok bemutatásával csalogatják az embereket, akik közül az elit tagjai döntik el, hogy mi az, ami kanonizálódhat a felhozatalból, és mi az, amit a közösség nem fogad el – magyarázta Ferencz Angéla.
A következő előadást Oláh Sándor, a Regionális és Antropológiai Kutatások Központjának alapító tagja Szimbolikus térépítés és lokális identitás címmel tartotta. Mint elmondta, megfigyelései szerint a szimbolikus térteremtés gyakorlata körülbelül százéves múltra tekint vissza, arra az időre, amikor az első világháborús hősöknek állami megrendelésre emlékműveket kezdtek építeni.
– Ebben az időszakban kezdődött el az oktatás államosítása, a településeken megjelent a helyi elit, amelynek legitimációs igénye volt a szimbolikus térteremtés. A testvértelepülési kapcsolatok kialakítása is elindult idővel: a székely falvak például székely kapukat állítottak a testvértelepüléseiken – mondta Oláh Sándor. Hozzátette, az ősiség, egyediség, ritkaság, a nemzeti múlt elemei, szimbólumai mind az identitástudatot hivatottak erősíteni.
A kutatók után a diákok mutatták be tudományos dolgozataikat. Az elhangzott előadások anyagából egy kötetet is összeállítanak, amely a kutatópalánta egyetemisták munkájában mérföldkövet jelent majd.
 
Csíkszereda, 2013. május 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774