Kézzelfogható magyar-magyar együttműködést

( Szavazat)43 megjelenítés
A magyar Országgyűlés ifjúsági albizottságának tagjaival találkozott a megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke január 30-án.
 

A Kapus Krisztián országgyűlési képviselő vezette küldöttséggel Hargita megye részéről Becze István és Szentes Antal megyei tanácsosok, Dósa Erika, Hargita Megye Tanácsa menedzsment igazgatóságának vezetője, Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő, Csedő Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság aligazgatója és Szabó Kázmér, a Csíki Területi Ifjúsági Tanács (CSTIT) elnöke egyeztetett az együttműködési lehetőségekről.

 

 A megbeszélésen a szórványvédelem, ifjúsági és vallási rendezvények terén való együttműködésről esett szó, valamint szóba került a fiatal gazdák és sportegyesületek közötti kapcsolat szorosabbra fűzése.

 Borboly Csaba megyeitanács-elnök beszámolt Hargita Megye Tanácsának a szórványközösségek és a székelyföldi családok megerősítésében felvállalt törekvéseiről. A megyeitanács-elnök részletezte a szociális és kulturális téren való közösségépítés oktatási, gazdasági komponenseit. Mindezeket egy hármas rendszer útján lehetne megvalósítani, amelyben a székelyföldi megyék és a helyi önkormányzatok és a magyar kormány mellett helyet kapnának az anyaországi települések is. Borboly Csaba elképzelése szerint nem elég az anyaországi és határon túli ifjúság száraz tanulmányutakon való részvétele szünidőben, hanem ezeket hozzá kell igazítani a jeles ünnepekhez megerősítve a 3-5 napos tanulmányi utak ember-ember vetületét. 

Magyarországi részről a történelmi magyar egyházak ifjúsági tevékenységének bővítése merült fel. Ezzel kapcsolatban Csedő Zsófia kifejtette, hogy ilyen téren jelentős kiindulási alappal rendelkeznek a székelyföldi megyék, ám szegmentálással még teljesebbé és vonzóbbá lehetne tenni az ilyen jellegű eseményeket.

Felmerült a beszélgetésen a gazdasági téren való együttműködés, illetve a sport és hagyományok népszerűsítése. Hargita megye településszerkezete nem tudna kellő támaszt biztosítani nagy mértékű iparosításnak – hangzott el, viszont a turizmuson és mezőgazdaságon alapuló gazdaság számára rengeteg lehetőséget tartogat a térség.

Becze István megyei tanácsos a magyar nyelvterületen élő fiatal gazdák együttműködésének eredményességét említette meg  hatékony mozgatórugóként e téren, illetve szó esett egy magyarországi kezdeményezésről is, amely a gyógyvizek  nemzeti kincsként való kiaknázását tűzte ki célul. Magyarországon hamarosan külön erre a célra meg fog alakulni egy nemzeti bizottság, amelynek elnöke szintén Kapus Krisztián országgyűlési képviselő lesz és tekintettel, arra, hogy Székelyföldön is elindult a népi fürdők rehabilitálása jó esély van arra, hogy a térség borvízforrásaira is kiterjesztik ezt a kezdeményezést, amely révén ezeket is kellőképpen fogják népszerűsíteni Európa szinten.

A sport és hagyományápolás terén Szentes Antal és Szabó Kázmér szólaltak fel. Utóbbi szerint a CSTIT számos kis hagyományőrző egyesületnek nyújt segítséget a  pályázásban, de véleménye szerint jelentős előrelépés lenne e téren a kedvezőbb pályázási kritériumrendszerek kidolgozása, hogy a kis egyesületek önállóan is érvényesülni tudjanak pályázati kiírásoknál.

 A megbeszélés összegzéseként Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondta: – Fontos volt a találkozó oly szempontból, hogy bár eddig is voltak törekvések együttműködésre, hiszen a megyének és szinte minden településnek van testvértelepülése, viszont legfőbb ideje közjogi szinten is kiteljesíteni a magyar-magyar kapcsolatokat. Ideje volt, hogy egyenlő félként üljenek le a magyar közösségek képviselői, legyen szó pályázásról vagy együttműködésről. Szükség van egy kiszámítható rendszerre.

 
Kapus Krisztián országgyűlési képviselő szerint az elmúlt 15-20 évben számos határon átnyúló kezdeményezés született, de eljött az ideje, hogy ne koncepciókat gyártsunk, hanem megragadjuk a gyakorlati lehetőségeket.

 

Csíkszereda, 2011. január 30.

 

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774