Kezdődik a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezése

( Szavazat)49 megjelenítés
Szerdán, június 23-án a csíkszeredai megyeházán írta alá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezésére vonatkozó szerződést a nyertes kéttagú konzorcium képviselőjével, a kolozsvári székhelyű Enviro Quality cég vezetőjével, Radics Róberttel.

„A szerződés aláírásával megtettünk egy újabb lépést a megyei hulladékgazdálkodás terén, és bár késésben vagyunk, mégis úton afelé, hogy tartani tudjuk a 2012-es megvalósítási határidőt. A hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításához szükséges támogatás elnyeréséért versenyben állunk a többi megyével, ezért fontos, hogy minél rövidebb idő alatt minél jobb minőségű munkát végezzen az a cég, amellyel megkötjük a szerződést. Ezt a lépést megtettük, a szerződést aláírtuk, tovább már a cégen múlik a projekt sikere” – nyilatkozta a szerződés-aláírás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A tanácselnök kifejtette, hogy lehetetlennek látszó helyzetből kellett visszahozniuk a projektet, de az üggyel foglalkozó kollégáival együtt, sokszor a munkakörüket meghaladó erőfeszítések árán, sikerült továbblépniük. Miután a regionális hulladékkezelő központ helyszínének kiválasztása során többször akadályok gördültek a megyei önkormányzat útjába, és emiatt elesett a Környezetvédelmi és Erdőgazdálkodási Minisztérium által a hulladékgazdálkodási rendszer tervezéséhez nyújtott finanszírozási lehetőségtől, Hargita megye önkormányzata saját erejéből kell, hogy továbbvigye a projektet, vagyis saját költségvetéséből fedezi a rendszer tervezéséhez szükséges költségeket. Így a megyei önkormányzat múlt év decemberében indította el a közbeszerzési eljárást a megyei hulladékgazdálkodási rendszer tervezésére, amelyet az Enviro Quality Kft.-ből és a Geohidroterv Kft.-ből álló kéttagú konzorcium nyert meg.
A bizottság döntését két vesztes cég megóvta az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsánál (CNSC), az viszont az óvásokat elutasította. Az illetékes hatóság döntése ellen az egyik óvó fél tiltakozást nyújtott be a Marosvásárhelyi Táblabírósághoz, aminek következtében a szerződéskötés időpontja ismét eltolódott. Bár a táblabíróság az ügyet a nyári szünidő után tárgyalta volna – ezzel még inkább elhúzva a szerződés aláírási lehetőségét és a tervezés elkezdését –, a megyei tanács indoklásának és az ügy fontosságának, illetve sürgősségének figyelembevételével előbbre hozta a tárgyalást, és június 8-án elutasította a benyújtott óvást. Így június 23-án sikerült a tervezésre megkötni a szerződést.A szerződés szerint a tervezési folyamat értéke 3 551 947,70 lej, ez tartalmazza a gyergyóremetei integrált hulladékkezelő központ és hulladéklerakó megtervezését, az átrakodóállomások, hulladékudvarok, szelektív gyűjtőpontok helyszíneinek kijelölését, valamint a régi, nem környezetbarát városi hulladéktelepek bezárási terveinek az elkészítését is. Ezeket megelőzően a szerződés tárgyát képezi a tervek kivitelezéséhez, vagyis a hulladékgazdálkodási rendszer konkrét megvalósításához szükséges támogatási kérelemnek az elkészítése is, amelyet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 2. prioritási tengelyénél készülnek benyújtani, a 2.1.-es kiemelt beavatkozási területre.A hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítását közel 30 millió euróra becsülik. A támogatási kérelemhez szükséges a megvalósíthatósági tanulmány, a költséghaszon-elemzés, környezeti hatáselemzés, amelyek előkészítése mind a tervező cég feladata. Csak miután mindezt elfogadták az illetékes szervek, nyújthatja be a megye önkormányzat a támogatási kérelmet a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programra. Ha a brüsszeli hatóság megítéli a támogatást, akkor kezdi el a nyertes konzorcium a technikai tervek elkészítését, majd a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás elindítását, mely kiírás is a szerződés tárgyát képezi.
Radics Róbert, az Enviro Quality cég vezetője elmondta, számukra is nehéz időszak volt kivárni a közbeszerzési eljárás végét. Kifejtette, nagy kihívás előtt állnak, mert rövid idő áll rendelkezésükre, amit ők vállaltak egyrészt amiatt, hogy tudják, Hargita Megye Tanácsa versenyben áll a többi megyével a támogatás elnyeréséért, ezért mihamarabb le kell adni a támogatási kérelmet, ugyanakkor minőségi munkát is szeretnének végezni.
„Fő célunk az uniós követelményeknek való megfelelés mellett az is, hogy úgy tervezzük meg a rendszert, hogy a Hargita megyei lakosság a minőségi szolgáltatásért ne kelljen megnövekedett díjakat fizessen, és hogy bevezessük a szelektív hulladékgyűjtést, illetve az újrahasznosítást. Ezt vállaltuk, és a lehető leggyorsabban szeretnénk megvalósítani” – nyilatkozta Radics.  
Csíkszereda, 2010. június 23.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774