Kettős ünnep Kisgalambfalván

( Szavazat)56 megjelenítés
Megépült a ravatalozó, felújították a kultúrotthont
Kettős ünnepet ültek Kisgalambfalván szeptember 8-án, szombaton: felszentelték a ravatalozót, és átadták a felújított kultúrotthont is. Az ünnepi alkalomra összegyűlt a helyi lakosság, az egyházi méltóságok, Gyerkó Levente polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Benyovszki Lajos, Biró Barna-Botond, Tóásó László megyei tanácsosok és dr. Verestóy Attila szenátor is. 
 – Székely népünk, magyar népünk vándorútjain meg-megállunk, mint most is, az ünnepélyes átadás alkalmából – mondta igehirdetésében Antal Zoltán, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese a kisgalambfalvi ravatalozóban tartott első istentiszteleten. – Halljuk meg Isten szavát: „Veled vagyok, és megőrizlek téged, valahová menéndesz!”, és a magunk során az elkövetkezőkben is legyünk őrizői atyánkfiainak és létrafogói egymásnak – biztatta az egybegyűlteket az esperes.
Incze Atilla kisgalambfalvi református lelkipásztor ünnepi köszöntőjében elmondta, templom-ravatalozónak szeretné nevezni az átadott létesítményt. Megköszönte mindenkinek, aki segítséget nyújtott e szép épület, Isten egy újabb hajléka felépítéséhez, és további gyümölcsöző munkálkodásra buzdította az egybegyűlteket.
Galambfalva község polgármestere, Gyerkó Levente felelevenítette, hogy 2011 tavaszán kezdtek hozzá a ravatalozó terveinek elkészítéséhez, a munkálatokhoz pedig Hargita Megye Tanácsától kapták az első anyagi támogatást. A megyei tanács újabb jelentős összeget különített el az idei év elején erre a célra, melyet kiegészített a helyi közbirtokosság támogatása, valamint a helyi református és baptista hívek adakozása. Az elöljárók elengedhetetlen segítségének és a közösség összefogásának eredményeképpen tarthatjuk meg ma az ünnepélyes átadást.
– Öröm látni, hogy a lakók korábbi döntésének, miszerint Galambfalva község önállósuljon, egyre több hozadéka, eredménye születik – fogalmazott köszöntőjében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Hitben, szeretetben fejlődik a község, köveket egymás mellé rakva, és a közösségük szép munkája figyelmet érdemel, ezért is vagyok ma itt, három megyei tanácsos kollégával együtt. A ma átadott épület egyrészt egyenlőséget biztosít, hisz egyforma végtisztességet kaphat itt mindenki, ugyanakkor a szeretet intézménye is lesz, ahol megfelelő módon lehet végső búcsút venni – mondta a megyeitanács-elnök.
– Ez a közösség örökkévaló lehet a szülőföldjén, ha ügyesen sáfárkodik a lehetőségeivel, mint ahogy tették, teszik példásan a galambfalviak. Utoljára nagyapáinknak, dédnagyapáinknak volt esélyük arra, a millennium után 50 évvel, hogy közösségük jövőjét meghatározó létesítményeket építsenek, s most megint templomokat, iskolákat, utakat építhetünk, amelyek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy az anyaföld itthon tarthassa gyerekeit, hogy ne kelljen máshol keressék a boldogulást – mondta Verestóy Attila szenátor.
A ravatalozó felszentelése után a helyi kultúrotthonnál folytatódott az ünneplés, ahol Gyerkó Levente polgármester azt mondta:
– A Gondviselés is így akarta, hogy a mai napon két létesítményt is átadhassunk Kisgalambfalván. Húszezer lejes támogatást kaptunk Hargita Megye Tanácsától a kultúrház feljavítására, melyből az épület nyílászáróinak kicserélését terveztük. Az összeggel jól gazdálkodtunk, és az álmennyezetet meg a villanyhálózatot is fel tudtuk újítani, ekkor pedig ismét a megyei tanácshoz fordultunk, melynek vezetői segítségével egy nagyobb összeget sikerült a munkálatokra szánnunk, és így kívülről-belülről teljesen új köntösbe öltözött az épület. El kell mondanom, hogy mindez nem sikerült volna a kedvező hátszél nélkül, amelyre számíthatunk anyagi és erkölcsi segítség formájában egyaránt a mai ünnepséget is jelenlétükkel megtisztelő megyei és országos elöljáróink részéről – fejtette ki a polgármester.
– Egy héttel ezelőtt itt tartottuk önöknél Hargita Megye Tanácsának soros havi ülését, és akkor az egész testület láthatta az elvégzett munka eredményét – elevenítette fel Borboly Csaba megyetanács-elnök. – Hiszem, hogy minden egyes munkálat fontos egy ilyen erős közösségnek, mint a több mint félezer lelket számláló Kisgalambfalva, és bízom benne, hogy a kultúrház ugyanolyan erős intézménye lesz a közösségüknek, mint a templom és az iskola.
Az ünnepség részeként Borboly Csaba tanácselnök és Tóásó László megyei tanácsos átadták a megye zászlóját a helyi közösségnek. A kultúrház felavatásánál Antal Zoltán, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese mondott áldást, a szalagvágást követően pedig a Kispipacsok néptáncegyüttes műsorával vették birtokba a helyiek a létesítményt.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774