Kétnapos őszi vásár Csíkszeredában

Tudatos fogyasztók nevelését célzó új pályázati kiírást szorgalmaz Becze István

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Pénteken, október 11-én délelőtt nyílt meg Csíkszeredában a Szabadság téren az immár ötödik alkalommal megtartott Hagyományos Székely Termékek Őszi Vására. A kétnapos rendezvényt méhészfesztivállal és kulturális programokkal is összekapcsolták. 

A vásár ünnepélyes megnyitóján elsőként Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója kívánt jó vásárt mindenkinek. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a csíkkarcfalvi és a csíkjenőfalvi fúvosokat, akik előadásukkal hozzájárultak a vásár bensőséges, ünnepi hangulatához, üdvözölte a Méhész Lovagrendet, amely társszervezőként részt vesz a rendezvényen, továbbá köszönetét fejezte Ráduly Róbert Kálmánnak, Csíkszereda polgármesterének, hogy a helyi önkormányzat is bekapcsolódott a vásár létrehozásába. Az elöljáró arra biztatta a lakosságot, hogy vásároljon egészséges, helyi termékeket. Az őszi betakarítás alkalmával új termékek is jelennek meg a vásáron, mondta, és reményét fejezte ki, hogy ennek hatására többen kedvet kapnak ahhoz, hogy kicsiben kipróbálják a termelést, önerőből háztáji gazdaságokat működtessenek.
– Önellátókként tudunk talpon maradni. Az összefogás, az együttműködés, a családi vállalkozások működőképességébe vetett hit biztosítja megmaradásunkat Székelyföldön – fogalmazott Borboly Csaba.
Az elmúlt években a helyi termékek iránti érdeklődés és a piaci kínálat növekvő tendenciát mutat, tette hozzá, és ehhez gratulált a Hargita megyei termelőknek felhívva a figyelmüket arra, hogy egy esetleges ellenőrzés alkalmával állják a sarat, mert a vásár megszervezése, a körülmények, a termékek kiállítása megfelel az előírásoknak, és a megyei tanács szakemberei, elöljárói mögöttük állnak, segítik őket.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség nevében is köszöntötte a vásárosokat, úgy fogalmazott: ez a rendezvény jó példa arra, hogy a székely ember nehéz helyzetben is képes megmaradni.
– Erényünk, hogy képesek vagyunk felismerni értékeinket, megőrizni hagyományainkat és ezekből építkezni. Hogy milyen lesz a jövőnk, rajtunk áll, a kihívásokra nekünk kell válaszolnunk – mondta az RMDSZ-elnök hozzáfűzve: dicséretre méltó Hargita Megye Tanácsának a kezdeményezése és a vásárosok kitartása, ezért gratulál a helyi és a megyei önkormányzatnak, valamint a szervezőknek a rendezvény létrehozásához.
Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy legyünk felelősek, vásároljunk helyi terméket. A gazdákat arról biztosította, hogy a jövőben is lesznek uniós támogatások.
Becze István Hargita megyei tanácsos örömét fejezte ki, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hagyományos termékek vására iránt, ami azt bizonyítja, hogy van jövője a mezőgazdaságnak, a termelésnek. A tanácsos, aki a megyei döntéshozó testület mezőgazdasági-vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke, kezdeményezte, hogy a megyei tanács a jövő évtől írjon ki olyan pályázatot, amely az értékesítési folyamat erősítését és a tudatos fogyasztói szokás kialakítását célozza. Becze bízik abban, hogy ezzel a lépéssel az intézmény hozzájárul Székelyföld gazdasági megerősödéséhez.
Egészségünk megőrzése szempontjából fontos a méz fogyasztása, hangsúlyozta Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhész Egyesület elnöke. Felhívta a figyelmet, hogy a vásárral egybekötött méhészfesztivál alkalmával a gyerekeket is várják rajzaikkal, amelyeket a megyeháza oszlopcsarnokában kiállítanak, és utólag díjazni is fognak.
A Hagyományos Székely Termékek Vásárára, a méhészfesztiválra és a kulturális programokra szombaton is várják az érdeklődőket 9 és 18 óra között.
A vásáron készült fényképek galériája megtekinthető itt:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.557409834331628.1073741835.141687305903885&type=1

Csíkszereda, 2013. október 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774