Két interregionális projektben vállal szerepet a gyergyóremetei önkormányzat

( Szavazat)37 megjelenítés
Finanszírozási szerződéseket írtak alá a Robinwood Plus projekt keretében
 
 
Gyergyóremete helyi tanácsának soros ülésén írta alá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere az első két finanszírozási szerződést Hargita Megye Tanácsának Robinwood Plus INTERREG IVC projektje keretében szeptember 8-án.
 
A projekt keretében nemzetközi pályázatok kiírására került sor erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó témakörökben, amely eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban.
A gyergyóremetei tanácsülésen Miklóssy Ildikó, a projekt menedzsere bemutatta a pályázatot, amelynek keretében Hargita Megye Tanácsa közel 100 000 eurót utal ki Gyergyóremete önkormányzatának a fenntartható erdőgazdálkodás kialakítására vonatkozó tudás elsajátítására általános erdőgazdálkodás és a beerdősödött legelők kezelését célzó társulások létrehozására a legelőtulajdonosok között.
Laczkó-Albert Elemér megköszönte a megyei tanács kínálta lehetőséget, amely által a gyergyóremeteiek átláthatják a fenntartható erdőgazdálkodás különböző aspektusait, lehetőségük lesz, hogy tanulhassanak Európa más országaitól az erdőhöz és az erdőgazdálkodáshoz való viszonyulásukról.
Borboly Csaba újabb példaértékű lépésnek nevezte a szerződés aláírását a település életében, elmondta, kiemelkedően fontos megyénkben a fenntartható erdőgazdálkodás, hogy ne csak a fakitermelésben, a vadászatban lássunk gazdasági potenciált, hanem az erdők látogatásban, a turisták idevonzására kell törekednünk. Rengeteg pozitív példát lehet látni külföldön, mint például Finnországban, ahol hasonló természeti adottságokkal hatalmas forrásokat tudnak bevonzani tanösvények, táborozási lehetőségek kialakításával, illetve egész településeket fűtenek fahulladékokból, és villamos energiát is állítanak elő belőle. „Sok jó megoldás van, ezen projekt keretében ezeket a jó példákat akarjuk idehozni, hogy hogyan lehet gazdaságosabban kihasználni erdőinket. Ez a projekt százezer eurónyi tudást fog eredményezni Gyergóremete lakóinak.”-emelte ki a tanácselnök.
Az INTERREG IV C Robinwood PLUS egy interregionalis miniprogram, melyben részt vesz Liguria régió (Olaszország, projektvezető), Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország), Kainuu Regionális Tanácsa (Finnország), Hargita Megye Tanácsa (Románia) és Calabria Regio (Olaszország). A projekt témája a fenntartható erdőgazdálkodás, mint kulcsfontosságú fejlesztési, környezetvédelmi és életminőség javítására szolgáló erőforrás.
 
A projekt célja a régiók közötti együttműködés fejlesztése, a különböző EU-s országokból származó résztvevők támogatása együttműködési projektek kezdeményezésében regionális és helyi szinten.
 
A Robinwood Plus Romániában az első olyan INTERREG IVC program, ahol alprojektek finanszírozására is lehetőség van. Hargita Megye Tanácsa, mint a projektben résztvevő partner felé öt Hargita megyei önkormányzat, Gyergyóremete, Szentegyháza, Oroszhegy, Madéfalva és Gyergyócsomafalva jelezte az alprojektekben való részvételi szándekát még 2010 novemberében. 2011 májusában a benyújtott alprojektek közül ötöt hagyott jóvá a projekt nemzetközi irányító bizottsága, amelyek mindegyikében részt vesz egy Hargita megyei település is.
 
Gyergyóremete község önkormányzata két Robinwood Plus alprojektben vesz részt, amelyek finanszírozási szerződését aláírták. Az egyik a FOR MARIE elnevezésű alprojekt, amelyben négy olaszországi, két finnországi és két franciaországi projektpartner mellett Szentegyháza város önkormányzata is partner. A projekt témája az erdei erőforrások menedzsmentje, a jóváhagyott támogatási keretösszeg pedig közel 445 ezer euró.
 
A második Robinwood Plus alprojekt, amelyben részt vesz Gyergyóremete Önkormanyzata, a PasForMMA elnevezésű projekt, ugyancsak erdei erőforrások menedzsmentje témában. A közel 280 ezer eurós keretösszeggel jóváhagyott projektet három olaszországi és egy finnországi projektpartnerrel közösen valósítja meg a Gyergyó térségi polgármesteri hivatal.
 
 
Gyergyóremete, 2011. szeptember 8.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774