Készül Hargita megye agrárstratégiája

( Szavazat)32 megjelenítés
Hargita megye agrárstratégiáját előkészítő fórumokat szervez Hargita Megye Tanácsa. Az első fórum november 19-én volt a csíkszeredai megyeházán. Itt gyűltek össze a csíkszéki gazdálkodók, polgármesterek és a témában érintett szakemberek, hogy részt vegyenek az agrárstratégia kidolgozásában.

A fórumokon kérdőívek segítségével térképezik fel a helyi termelők igényeit, ötleteit, és a megye egész területén elvégzett felmérések alapján készítik el a megye agárstratégiáját.

 „A fórum célja egy olyan átfogó agrárstratégia kidolgozása, amely összesíti a megyében található összes igényt, lehetőséget, ötletet és kezdeményezést annak érdekében, hogy a régió sajátos mezőgazdasági helyzetét előnnyé tudjuk kovácsolni” – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

A tanácselnök elmondta, vidékies megye vagyunk, nem számíthatunk a nagy beruházók befektetéseire, de éppen az ebből adódó előnyöket kihasználva kell fellendítenünk, piacképessé tennünk a termékeinket. A tapasztalat azt mutatja, hogy óriási, felfokozott igény van a székely termékekre, egy kilogramm székely pityóka árban ugyan nem tudja felvenni a versenyt a török pityókával, de ha hozzáadjuk a hely jellegzetességeit, a természetbarát termelés adta előnyöket, máris a mi termékünk kerül a vásárlók kosarába. Jó tapasztalat volt erre a magyarországi Cora áruházban megrendezett Székely hetek, de a számos helyszínre kiterjesztett helyi és hagyományos székely termékek vására, valamint a nemrég Bukarestben megrendezett IndAgra vásár is.  Fontos, hogy a megtermelt nyersanyagot fel is tudjuk dolgozni, jó példa erre a keresztúri vajgyár, vagy a kozmási értékesítési gazdaszövetség, de ez csak a jéghegy csúcsa, számos hasonló kezdeményezésre van szükség ahhoz, hogy valóban a mezőgazdaság egy rendes megélhetést biztosító iparággá váljon családjaink számára.

A november 19-i fórumon jelenlévők aktívan részt vettek az előkészítés folyamatában, számos olyan ötlet hangzott el, amely szerves részét képezheti, elősegítheti a megye jövőbeli mezőgazdasági tevékenységét.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774