Készül a székelység történetét bemutató tankönyv

( Szavazat)25 megjelenítés
Ősztől választható tantárgyként sajátíthatják el a VI-VII. osztályos tanulók a székelység történetét
Szép számban összegyűlt székelyföldi történelem szakos tanároknak, iskolaigazgatóknak és más érintett szakembereknek mutatták be, és vitatták meg velük a székelység történelméről készülő alternatív tankönyvet annak kezdeményezői és szerzői június 15-én a csíkszeredai megyeházán.
 
Az új tanévtől már a most készülő, A székelység története című alternatív tankönyv lehet az alapja a VI-VII. osztályos diákok által heti egy órában választható tantárgynak. Az új tankönyv elkészítését Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte, és együttműködésben valósul meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel és Kovászna Megye Tanácsával. Szerzői Hargita és Kovászna megyei szakemberek, Ferencz Salamon Alpár Hargita megyei főtanfelügyelő általános koordinálásával és Dr. Hermann Gusztáv Mihály történész tudományos szakirányításával.
 
Az új tanügyi törvény lehetőséget ad helyi érdekeltségű tantárgyak, tananyagok kidolgozására és meghirdetésére. Ezt a lehetőséget kihasználva kezdte el kidolgozni egy erre a célra megalakult munkacsoport azt a tananyagot, amely a székely közösségeink hagyományainak, múltjának még jobb megismeréséhez, szellemi értékeink ápolásához, átadásához, nemzeti identitástudatunk megerősítéséhez segít hozzá. Amint az a szerdai megbeszélésen elhangzott, a tankönyvet nemcsak a diákoknak és a tanároknak szánják, hanem szeretnék, ha a szülők, családtagok és a téma iránt érdeklődők minél szélesebb köre érdeklődve forgatná. Ehhez kívánnak egy átfogó és közérthető áttekintő anyagot összeállítani, amely nagyrésze már elkészült, és a beérkezett javaslatok alapján még bővítik azt.
 
– Az RMDSZ által sikerült elérnünk, hogy olyan új oktatási törvény legyen, amely szerint a napi tananyag egynegyede a helyi tanrend szerint alakítható, és szeretnénk, ha pedagógusaink felvállalnák, hogy itt Székelyföldön a székelység története legyen az egyik ilyan tananyag. A felnövekvő nemzedéknek ugyanis hiteles információkra van szüksége ahhoz, hogy a székelységét büszkén tudja vallani, vállalni – nyilatkozta a megbeszélésen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, hogy következő lépésként egy középiskolai tananyagot, majd egyetemi jegyzetet is szeretnének elkészíttetni ebben a témában.
 
Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő szerint jelenleg a történelem oktatásában a helytörténetre vonatkozó rész hiányos, ezeket az ismereteket csak otthon vagy a tanárok gondoskodása által sajátíthatják el a diákok. Ezért tartja fontosnak, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy a székelység történetét részletesebben megismerhessék.
 
Kovászna Megye Tanácsának képviseletében Tamás Sándor elnök vett részt a megbeszélésen, aki beszédében hangsúlyozta: „mindenki szívében ott van az, hogy büszkék vagyunk Székelyföldre, és ezeket az érzéseket meg kell, hogy fogalmazzuk, meg kell határoznunk az utat, ami irányában haladni akarunk. Jó ügyet szolgálunk, és az lenne a legfontosabb, hogy mindenki a saját területén ezt tegye. Mi megpróbálunk segítséget nyújtani, keretet biztosítani ilyen kezdeményezésekhez is, mint ennek a tankönyvnek szakemberek általi elkészíttetése”.
 
Túros Eszter, Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálatának igazgatója az általa vezetett alintézmény székelység történetével kapcsolatos kezdeményezéseit mutatta be. Ezt követően Egyed Ákos professzor tartott előadást a székelység történelmével kapcsolatban. Szerinte „mindenki szerepet kell vállaljon a székely identitás mentésében és továbbadásában”. Pál-Antal Sándor levéltáros, történész a székelység története ismeretének fontosságát hangsúlyozta. Emlékeztetett: „ha nem ismerjük múltunkat, elveszítjük gyökereinket, és méltó jövőt sem építhetünk”.
 
Dr. Hermann Gusztáv Mihály a tankönyv felépítését mutatta be. Elmondta, „politikai megkeresésre – Borboly Csaba elnök keresett meg az ötlettel – de kizárólag szakmai alapokon készítjük el a tankönyvet”. A történész ismertette: a tankönyv szerkezeti felépítésekor átfogó jellegre törekedtek, így abban is úttörőnek számít a könyv, hogy a kezdetektől a legújabb korig mutatja be a székelység történetét.
 
A megbeszélés folyamán számos vélemény elhangzott, amelyek alapján a jelenlegi anyagot ki fogják egészíteni egy művelődéstörténeti fejezettel, és a továbbiakban is egyeztetnek még az érdeklődőkkel, így például nyomtatás előtt szétküldik a tankönyv anyagát véleményezésre.
 
Csíkszereda, 2011. június 16.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774