Képzést szerveznek önkéntes tűzoltók számára

( Szavazat)45 megjelenítés
Regionális katasztrófamegelőzési stratégiát dolgoznak ki az Európai Unió INTERREG IVC programjában megvalósuló CivPro nemzetközi projekttel, amelynek részeként képzést szerveznek Hargita megyei önkéntes tűzoltók számára.  
 Ennek részleteit ismertette december 4-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Albert Csaba, a Hargita megyei önkéntes tűzoltó-egyesület elnöke és Dobos István, a CivPro projekt menedzsere. Borboly Csaba elmondta, Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a megye katasztrófavédelmi rendszere kialakításának, hiszen számos természeti katasztrófával kellett már szembenézniük, idén nyáron az erdő-, illetve tőzegtüzekkel harcoltak, amelyben oroszlánrészt vállaltak az önkéntes tűzoltók.
– Fontos megvizsgálni a katasztrófák kialakulásának körülményeit, illetve olyan rendszereket kidolgozni, amelyekkel csökkenteni tudjuk azok hatásait. Ennek érdekében együttműködünk a megye intézményeivel, úgymint az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével, az Olt Vízgazdálkodási Igazgatóság Hargita Megyei Szakaszmérnökségével, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatával vagy az önkéntes tűzoltókkal – mondta a tanácselnök.
Borboly Csaba kifejtette, a megyei tanács több éve azon próbálkozik, hogy az önkéntes tűzoltókat, akikre mindannyian büszkék vagyunk, és akik minden problémánál ott vannak, összefogják és motiválják. Ezért támogatják minden lehetséges módon ezt a tevékenységet, versenyek szervezését, korábban az Új felszerelések a sürgősségi ellátás korszerűsítésére nevű, a Regionális Operatív Program 2007–2013 3. tengelyére benyújtott projekttel sikerült katasztrófahelyzetben bevethető, jól felszerelt mentőautókat és egyéb járműveket, eszközöket beszerezniük, támogatják tűzoltóautók, -felszerelések, -védőruhák vásárlását. Ezzel a céllal szervezték meg a képzést is, hogy munkahelyek létesüljenek, hiszen nincs fontosabb mesterség, mint a katasztrófaelhárítás, hiszen nemcsak egy élet munkája, de az életünk is veszélybe kerülhet egy katasztrófa miatt – magyarázta a tanácselnök.
Albert Csaba elmondta, hogy az önkéntes tűzoltók a 80 óra gyakorlati és 40 óra elméleti oktatáson fontos ismereteket, szakmai tudást sajátíthatnak el. Elmondta, a gyakorlati oktatást a megyei hivatásos katonai tűzoltósággal együttműködve bonyolítják le, így lehetőség lesz megismerni a hivatásos tűzoltók által használt felszereléseket. Dobos István elmondta, összesen 25 személyt képeznek ki, az elvégzett képzés megnevezése Servant Pompier, 120 órás. A képzés időpontja november 9 – december 15. (hétvégéken vannak a képzéseken, pénteken és szombaton).
 
Csíkszereda, 2012. december 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774