Kelendők a székely hústermékek

( Szavazat)40 megjelenítés
Az INSIGHT projekt hetedik és egyben utolsó szemináriumát tartották meg január 25-én Csíksomlyón Hargita Megye Tanácsa Multifunkcionális Központjában. A húsfeldolgozásról szóló előadás-sorozaton az érdeklődő gazdák mellett jelen voltak a Hargita megyei állat-egészségügyi hivatal képviselői, valamint állatorvosok.

 Hargita Megye Tanácsa INSIGHT pályázatának célja a Hargita megyei lakosok, gazdák tájékoztatása, ezáltal pedig Hargita megye mezőgazdaságának, vidékfejlesztésének fellendítése. Előadásokon ismertetik a gazdáknak az európai mezőgazdasági modellt, és megtárgyalják a közös agrárpolitikából származó előnyöket az európai mezőgazdaságban, vidékfejlesztésben.

A projekt kedden tartott utolsó szemináriumán a húsfeldolgozásra, illetve a gazdák és az állat-egészségügyi hatóságok közti párbeszédre fektették a hangsúlyt. A termékek elkészítésén kívül a résztvevők megismerhették a termelés és értékesítés engedélyezési folyamatát; a hústermelő gazdák személyesen kaphattak választ az illetékesektől a szabályozást és az engedélyeztetési folyamatokat illetően.

A húsfeldolgozásról szóló szeminárium elsődleges célja a székelyföldi hústermelők ismereteinek és számának bővítése volt. Ugyanakkor az előadás-sorozatra meghívták a megyei állat-egészségügyi hatóság képviselőit és a megyében tevékenykedő  állatorvosokat. A termelők és az állat-egészségügyi szakemberek párbeszédére is szükség van ahhoz, hogy komolyabb előrelépés történjen a húsfeldolgozás rentábilissá tételében – hangzott el.

– A hagyományos termékfeldolgozás felé irányulunk az INSIGHT projekttel, ezt a törekvést nagyon jól kiegészítik a már bejáratott hagyományos székelytermék-vásárok – mondta a szeminárium nyitó gondolataként Márton István, a megyei tanács keretében működő Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója.

Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba megyeitanács-elnök vázolta fel a projekt lényegét.

– Fontos a szolidaritás, tanuljunk egymástól, és építkezzünk alulról. Hargita megyében a kis állatállomány, a nadrágszíj parcellák a kis mennyiségű minőségi termékek előállítására kényszerítenek bennünket – fejtette ki a megyeitanács-elnök, akinek szavaiból az is kiderült, hogy Hargita megye a Székely Gazda című szaklap felmérése szerint feldolgozás szempontjából utolsó helyen áll, szinte minden nyersanyagként hagyja el a megyét, míg Ilfov megyében székely kolbászt forgalmaz egy ottani cég. Ennek a helyzetnek a felszámolásában Hargita Megye Tanácsa partner, segít ráállni a feldolgozásra, illetve a szükséges technológiák beszerzésében.

– A megyei tanács is közreműködik a fogyasztói és termelői mentalitás megváltozásában a sajtó és az ehhez hasonló projektek révén, mert hosszú távon az együttműködés a járható út – jelentette ki Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, hogy nem a török szalámidömpinggel kell versenyezni, hanem okulni kell abból, hogy kelendő az ilfovi gyártású székely kolbász, és a hagyományos székely termékek vásárainak, illetve Székely Heteknek a Cora áruházláncban aratott sikerén felbuzdulva minőséget kell gyártani.

–  Nem szabad hagyni, hogy Brassóban magyarországi sonkát áruljanak, hiszen éppoly kelendőek a székely hústermékek is. Észre kell venni a lehetőséget – mondta a tanácselnök, hozzátéve: – Az üzleti vállalkozás nem romantika, ezért meg kell keresni a szakágazatok közötti összhangot, az illetékes intézmények működjenek együtt, építsük a saját termékeinket felértékelő lokálpatriotizmust, vonjuk be a lakosságot, figyeljünk oda a szakemberképzésre minden szinten, és az eredmény nem marad el.

A szeminárium első előadójaként Molnár Attila kézdivásárhelyi termelő ismertette a nyers szárítású szalámi- és kolbászkészítés technológiai folyamatát. Utána a házikolbász-készítés jó példáiról, a lóhúsból készült termékek előállításáról és a sonkák, vákuumos csomagolású hentesáruk meg egyéb húskülönlegességek elkészítéséről tartott bemutatót dr. Salamon Rozália Veronika és András Csaba Dezső, a Sapientia egyetem élelmiszer-mérnöki karának előadói, valamint a sepsiszentgyörgyi Bertis és a gyergyószentmiklósi Arterimpex vállalat képviselői.

Csíkszereda, 2011. január 25.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774