Kék-arany a székely zászló

( Szavazat)26 megjelenítés
Zsúfolásig telt a csíkkozmási községháza terme november 3-án, szerdán este a Székelyföldi Akadémia előadásán. A hatodik állomásához érkezett rendezvénysorozatot Hargita Megye Tanácsa azzal a céllal indította útjára, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe.
Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára. Kozmáson Hermann Gusztáv és Mihály János történész tartott előadást, előbbi a vidéki ember és a tudomány kapcsolatáról értekezett, utóbbi pedig a székely zászlók történetét mutatta be. Előtte Bodó Dávid polgármester és Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte a szép számban megjelenteket. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a közéletbe a helyi értelmiségnek bele kell szólnia, mert fontos a véleménye a politikai döntések előkészítésében, és ez még nem jelent pártpolitikai szerepvállalást.
„A helyi közösségek szervezettebben működnek, mint a központi intézmények – az országos döntések sokszor nincsenek kellően előkészítve” – jelentette ki Borboly Csaba, a helyi döntés elsőbbségére utalva. Szerinte vissza kell adni az értelmiségi munka becsületét, és alulról kell építeni az autonómiát, konkrét cselekvéssel a fogalom üres pufogtatása helyett.
Dr. Hermann Gusztáv, a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője számos példával illusztrálta, hogy a vidékre költöző vagy hazatérő értelmiségi előtt nem zárulnak be a tudományos világ kapui, nem kell feladnia a kutatómunkát, hiszen több vidéki személyiség ért el nemzetközi sikereket. És az, hogy mi a provincia, relatív: Párizsból nézve Budapest is annak tűnik. Hermann elmondta, hogy a Forrásközpont a vidéki értelmiségiek támasza kíván lenni, és településmonográfiák írásában segítséget tud nyújtani.
Mihály János kis székely zászlótörténetét vetített képekkel illusztrálta, bemutatva, melyik lobogó tekinthető véglegesnek, szakmailag megalapozottnak. A lövétei történész szemléltette a hadi zászlókat az Erdélyi Fejedelemség korából, székely székek zászlait a 18. századból, majd a reformkorból, a 48-as szabadságharc idejéből, a kiegyezés korából, valamint a 20. századból. Aztán következtek az 1990-től napjainkig készült különböző székely lobogók, amelyek többségét alapvető történelmi ismeretek nélkül készítették.
Mint a fenti előadásból kiderült, történelmi előképe a kék-arany színű zászlónak van, nem a piros-feketének. Utóbbit a székely népviseletből vették át és kezdték használni a két világháború között az Ezer Székely Leány Napján, aztán a kommunizmus idején. Mihály János szerint a piros-feketét meg kellene hagyni a népviseletnek, mert az előképek alapján a kék-sárga szín indokolt a székely lobogó esetében.
„Ezt viszont ne használjuk a magyar nemzeti zászló rovására – figyelmeztetett a történész –, a kettőnek jól meg kell férnie egymás mellett.”
Végezetül az előadók válaszoltak a hallgatóság kérdéseire, majd Borboly Csaba tanácselnök átadta a kék-arany megyezászlót Bodó Dávid polgármesternek.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774