Kedvező jelentés a Hargita megyei üzleti környezet fejlesztéséről

( Szavazat)35 megjelenítés
Az Európa 2020 nevű európai uniós stratégiába jól illeszkedik Hargita Megye Tanácsa üzleti környezet fejlesztését célzó szakpolitikája – ezt állapította meg az Európai Unió Régiók Bizottságának idei jelentése, amely az Európa 2020 stratégia megvalósulási esélyeit elemezte, illetve annak helyi gyakorlatba ültetését.  
 A tanulmány készítői nyolc helyi és regionális esetet helyeztek górcső alá, ezek közül az egyik a Hargita megyei szakpolitika, amelynek vizsgálták a kidolgozását, illetve gyakorlatba ültetésének folyamatát – előbbiért Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja, utóbbiért a szakigazgatóságai felelnek –, ugyanakkor a haszonélvező vállalkozók szempontjára is kíváncsiak voltak, ezért interjút készítettek a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének képviselőjével is. A kutatás során kiderült, hogy a megyei tanács stratégiai céljai jól illeszkednek az Európa 2020 stratégiába, főleg az Ipari politika a globalizáció korszakában című kezdeményezésbe, azáltal, hogy kedvező gazdasági környezetet alakítanak ki elősegítve az innovációt a helyi kis- és középvállalkozások esetében.
A tanulmány szerint jelenleg kevés a finanszírozási lehetőség, ám ha a jövőben a vidéki területek jobban felértékelődnek, akkor több alap létrehozására lesz lehetőség a megye költségvetéséből és EU-s forrásokból. Ebben az esetben a finanszírozási alap nincs kapcsolatban az Európa 2020 stratégiával. Hargita megye üzleti környezetének fejlesztési politikája magában foglalja a tervet és az intézkedések kivitelezését, gyakorlatba ültetését, programokat és projekteket. Ezek mind hozzájárulnak a helyi vállalkozói környezet javításához és a vállalkozásoknak szóló szolgáltatások skálájának bővítéséhez. Ez a fejlesztési politika támogatja a nemzetközi együttmükődési projektekben való részvételt, amely lehetőséget biztosít tapasztalatcserére a vállalkozói és innovációs parkok kialakításában (például a megyei tanács részt vesz a FIDIBE – South East Europe projektben), egy kommunikációs program lebonyolítására a megye vállalkozói igényeinek feltérképezése érdekében, a megyei vállalkozások egyesületekbe vagy klaszterekbe tömörülésére, inkubátorház létrehozására, valamint a hálózati ipari infrastruktúra és ipari parkok kiépítésére. A megyei tanács célkitűzései tehát összhangban állnak az uniós politikákkal: előmozdítja az innovációt a kis- és középvállalkozások esetében, és kedvező környezetet alakít ki a vállalkozások számára.
A Régiók Bizottsága jelentésének készítői elemzésükben figyelembe vették azt is, hogy Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a hozzáférhetőség növelését és az infrastruktúra fejlesztését, a digitális szakadék áthidalását, az energetikai függetlenség elősegítését az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiaforrások használatával, valamint a foglalkoztatottság növelését. Ezek a célkitűzések nagyban megegyeznek az Európai Tanács által január 30-án megfogalmazott rövid távú prioritásokkal. A jelentés pozitívumként említi, hogy a Hargita megyei üzleti környezet fejlesztésének politikáját helyi szinten alakították ki, helyi önkormányzatokkal és helyi vállalkozásokkal együttműködve, a tervezési folyamatba nem vontak be sem regionális, sem országos vagy európai szereplőket. Az Európa 2020 példát és irányt mutatott a Hargita megyei kezdeményezésnek, és motiválta a helyi szereplőket.
 
Csíkszereda, 2012. november 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774