Katasztrófamegelőző munkálatokat végeznek Balánbányán és Csíkszentdomokoson

( Szavazat)47 megjelenítés
Az életet teszik biztonságossá Felcsíkon azok a munkálatok, amelyeket az Olt Balánbánya és Csíkszentdomokos közti szakaszán, valamint a balánbányai bányavállalat zagytározóinál végeznek – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 20-i csíkszentdomokosi sajtótájékoztatóján, amelyet Miklós Gézával, az Olt Vízügyi Igazgatóság csíkszeredai szakaszmérnökségének igazgatójával, Ferencz Alajos polgármesterrel és Szász László munkálatfelügyelővel együtt tartott. A tanácselnök elmondta, a munkálatokra az állami költségvetésben elkülönített pénzösszeg óriási, ennyit önerőből nem tudtak volna a megyében előteremteni.
 
 
– A tavalyi magyarországi devecseri katasztrófához hasonló veszély fenyegetett itt, ezenkívül pedig árvízveszély is volt, de e munkálatok elvégzése után biztonságban érezhetik magukat a környék lakói. Borbély László miniszter, illetve az RMDSZ kormányzati csapata segítségével sikerült erre a célra jelentős pénzösszeget elkülöníteni, ami egész Felcsík biztonságát szolgálja – nyilatkozta a tanácselnök.
 
Miklós Géza a mederszabályozás részleteiről beszélt. Mint közölte, a Balánbánya–Csíkszentdomokos-szakaszon nyolc kilométer hosszan 8,3 millió lej értékben mederkotrást végeznek, támfalakat és fenéklépcsőket építenek. Ez a beruházás 2011-ben kezdődött, és 2015-ben adják át. Idén egyéb munkálatok is indultak: szabályozzák az Olt folyót Tusnádfürdő és Tusnád község között, a Tusnád patakot, valamint Rákos patakát Madéfalvától Ajnádig, továbbá megemelik a Verebes és Csatószeg közti védőgátat, Kozmáson és Madarason pedig megerősítik a partszakaszt. A tervezett munkálatokat is beleszámolva, összesen 250 millió lej értékű beruházásról beszélhetünk Hargita megyében.
 
Szász László, a munkálatok felügyelője a bányabezárás folyamatáról tájékoztatott. 2005-ben kezdődött a tervezés, és 2011-ben sikerült elkezdeni a munkálatokat, amelyek több részből állnak: az egyik a két balánbányai zagytározó biztonságossá tétele lefödésükkel, befüvesítésükkel, fásításukkal, ezenkívül kitakarítják az Olt medrét, betömik a bányatárnákat, illetve -aknákat, lerombolják az eladhatatlan épületeket, és rehabilitálják a felszíni kitermelési részeket. A kivitelezést 42 hónaposra tervezik 81 millió lej értékben.
 
Ferencz Alajos polgármester elmondta, nagyon örül a munkálatoknak, hiszen ezzel a község és Felcsík legnagyobb problémája oldódik meg. Az elöljáró, mint fogalmazott, garanciát lát arra, hogy az idén elkezdett munkálatokat folytatni fogják.
 
Csíkszereda, 2011. december 20.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774