Kataszteri gondok Gyergyószárhegyen is

(0 Szavazat)47 megjelenítés

A csíki településekhez hasonlóan a gyergyói térségben is mindennapi gondot jelent a terület-visszaszolgáltatás és a tulajdonjogok rendezése – derült ki a március 29-én Gyergyószárhegyre összehívott polgármester-találkozón.

Gyergyó térségi polgármesterekkel egyeztetett Hargita Megye Tanácsának képviseletében Borboly Csaba, megyeitanács-elnök, Petres Sándor, alelnök, Bende Sándor, megyei tanácsos, Fülöp Otília, megyei főépítész és Csiszér Botond Benedek, útügyi igazgató egyeztetett. A találkozó fő témái a hagyományos és helyi termékek vására, a helyi rendőrség működését szabályozó törvény, a készülő Mária Út Hargita megyei szakasza, a birtoklevelek kiállításához szükséges dokumentáció összeállítása, a megyei tanács faluképvédelmi programja, a megyei utak nyári karbantartása, valamint a helyi adók, illetékek behajtása voltak.

 

Elsőként Márton István a Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési közhasznú társaságának vezetője a tejfeldolgozó központok és a kisvágóhidak ismét időszerűvé vált kérdéséről beszélt. Mint elmondta, a megyei tanács utánajárásának eredményeként kiderült, hogy sokkal egyszerűbb a kisvágóhidak engedélyeztetési folyamata mint gondolták, hiszen nem kell külön törvénytervezetet benyújtani, hanem elég, ha az Országos Állategészségügyi Hatóság hoz ezirányú rendeletet.

Márton István szerint a Hargita megyei településeken havi húsz nagyállat levágására és feldolgozására alkalmas vágóhidat létesítenének. Ezek létrehozása kevésbé költséges, azaz erre alkalmas, már meglévő épület esetén akár 50 ezer euró alá is csökkenthetők a költségek. Az 50 ezer euróból felszereléseket vásárolnának, valamint a húsfeldolgozás során keletkező hulladék kezelésére mobilis égető központok jelenthetik a megoldást. Ezek beszerzésében Hargita Megye Tanácsa is segítene, illetve két-három település összefogása jelentősen megkönnyítené a beszerzést és fenntartást – mondta Márton István.

Gábor László gyergyószárhegyi polgármester már a megbeszélés elején jelezte, hogy a település legégetőbb gondjait a terület-visszaszolgáltatásból származó bonyodalmak jelentik.

– Tisztázott tulajdonjog nélkül a gazdák nem tudnak pályázni uniós alapok lehívására, és ez a helyzet nem kedvező más nagy horderejű fejlesztések, beruházások idevonzásának sem – mondta Borboly Csaba, javasolva, hogy a kataszteri igazgatóság egyeztessen a településeken dolgozó szakemberekkel is.

A megyei kataszteri hivatal vezetője, Sorin Nicolae Truţă szerint a gondot a dokumentumokban jelentkező átfedések okozzák. Elmondása szerint intézménye újra ellenőrzi az iratokat, azonban felhívta a településvezetők figyelmét, hogy igyekezzenek modern mérőeszközökkel elvégzett mérés-eredményeket eljuttatni hozzájuk. Az igazgató elmondta, a megyei tanács korszerű műszereket bocsátott rendelkezésükre, és további műszerek vásárlására van kilátás.

–  A polgármesterek irányítsanak több erőforrást a helyzet tisztázására, valamint nagy beruházások esetén igyekezzenek pontos tulajdonos listákat összeállítani – mondta Sorin Nicolae Truţă.

A téma kapcsán Gyergyóremete polgármestere az eljárási folyamat és a jogi keret merevségét nehezményezte, valamint kifejtette, hogy a visszaszolgáltatás folyamatának elhúzódása is sok bonyodalmat szült. Gyergyószárhegy esetében a termelői szövetkezetnek kataszteri gondjai vannak, míg Galócásról egy szomszéd beleegyezése nélküli tulajdonjogba helyezést jeleztek – derült ki a megbeszélésen.

 A továbbiakban bemutatták a Mária Út kiépítésének Hargita megyei helyzetét.  Fülöp Otília megyei főépítész a faluképvédelmi programról és a 2011. évi 7-es számú urbanisztikai törvényről tájékoztatott. Csiszér Botond Benedek, az útügyi igazgatóság vezetője a térséget érintő nyári karbantartási munkálatokról és útjavítási tervekről beszélt. Utolsó napirendi pontként a helyi adók és illetékek beszedéséről egyeztettek.

Csíkszereda, 2011. március 29.

   

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774