Kalákával egybekötött tanácsülést tartottak Csíkdelnén

Első körben csak a legnehezebb helyzetben lévő iskolák kapnak támogatást

(0 Szavazat)74 megjelenítés

A Csíkpálfalva községhez tartozó Delnén tartotta meg soros ülését Hargita Megye Tanácsa, a 2-es számú elemi iskola és óvoda egyik tantermében, október 19-én, szombaton. A helyszínválasztás oka az volt, hogy a tanácsosok az ülést követően – a percekkel azelőtt meghozott döntésük értelmében – máris nekiláttak az iskola korszerűsítését szolgáló kalákának. Az összefogás eredménye új mellékhelyiség lesz, és a munkálatok első részét – főként a terep-előkészítést – a tanácsosok, a polgármester és a szülők végezték, de kivette a részét a munkából Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is. 

Mint ismeretes, a megyei tanács Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért nevű kezdeményezése annak érdekében jött létre, hogy segítse az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező iskolákat, óvodákat a felzárkózásban. A megyei közegészségügyi igazgatóság kimutatása szerint ugyanis a községi, falusi óvodák 31,9%-a működési engedély nélkül fogadja a gyerekeket. A célok megvalósítására a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget, így a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogathatja, például iskolák bezárása esetén. Ez költségvetés-kiigazítással jár, amelynek eredményeként olyan összegeket szánnak a kalákára, amiket egyébként nem költöttek volna el. Emellett a kormánytól további kétmillió lej érkezik, amelyet szintén erre a célra fordítanak.
A tanácsülésen Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy a megye költségvetésének módosítása útján tudják biztosítani a szükséges eszközökre kért összegeket.
– Mai ülésünk lényege, hogy javítsunk az iskolák nehéz helyzetén. A kalákakezdeményezéssel nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen az elmúlt hetekben 85 kérés érkezett be. Első lépésben 23 tanintézetnek ítéltünk oda támogatást. Ebben a döntésben azt vettük figyelembe, hogy melyek azok az iskolák, amelyekben a legsürgősebben neki kell látni a munkálatoknak, mert nem rendelkeznek egészségügyi engedéllyel, emellett pedig reális árúak az igényléseik – mondta a megyeelnök.
A támogatások elosztásánál szem előtt tartották azt is, hogy a fából készülő hiánycikkekre, valamint a munkadíjakra nem szánnak pénzt: előbbit a közbirtokosságoktól remélik, utóbbit a kalákázók önkéntes munkájukkal váltják ki.
A megyei tanács ülésén részt vett Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere is, aki örömét fejezte ki, hogy az összefogás révén helyi erővel tehetnek azért, hogy a kisiskolások megfelelő körülmények között tanulhassanak. Szintén a résztvevők között volt a Márton Ferenc Általános Iskola – amelyhez a csíkdelnei elemi is tartozik – igazgatója, Pál Katalin, aki elmondta, hogy a kalákának köszönhetően 52 gyermeknek lesz az egészségügyi normáknak megfelelő illemhelye.
A legtöbb iskola esetében az illemhelyek vannak rossz állapotban, de a tantermek vagy az épületek bejárata, lépcsők is felújításra szorulnak, sok helyen új ablakokra lenne szükség, ki kell cserélni a kerítést, és a tetőszerkezetekkel is számos helyen gondok vannak. A megyei tanács helyi cégek ajánlatait várja, amelyek jutányos áron vagy akár ingyen biztosítanának alapanyagokat a felújításokhoz. Emellett a lelkes önkéntesek jelentkezésére is számítanak, hogy minél hatékonyabban folyjanak a munkálatok.
A támogatást elnyert iskolákról a következő link alatt található térképen tájékozódhatnak: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/. A felújításra szoruló iskolák állapotáról részletes beszámoló található a kaláka számára készített facebook-oldalon: https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts.

További határozatok
A tanácsosok az ülésen egyhangúlag elfogadták az egyházak által igényelt támogatások odaítélését is. Borboly Csaba a történelmi egyházak képviselőivel korábban folytatott megbeszélései alapján javasolta, hogy az egyházak által különböző javításokra, ravatalozóépítésre kérvényezett mintegy 100 ezer eurónyi összeget különítsenek el számukra az idei költségvetésből.
A testület egyúttal azt is eldöntötte, hogy az Oroszhegyhez tartozó Üknyéden karácsonyra megvalósul az áramellátás. Ugyanakkor engedélyezték a gyergyóremetei integrált hulladéktározó műszaki és kivitelezési tervét, amelyet a környezetvédelmi minisztérium is jóváhagyott, így elkezdődhet az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás.

Csíkdelne, 2013. október 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774