Júliusban lehet pályázni a tavalyi árvízkárok helyreállítására

( Szavazat)27 megjelenítés
 A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása szerint július 1–29. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket azon községek, valamint az ezeken belül megalakult fejlesztési társulások (ADI) vezetői, akik a 2010-es árvizek során bekövetkezett infrastrukturális károk helyreállítására vagy korszerűsítésre szeretnének pályázni, s településük szerepel a 378/2011-es kormányhatározatban nyilvánosságra hozott, árvíz sújtotta helységek listáján.

A finanszírozásra a falvak megőrzését és modernizálását célzó 322-es intézkedés d.) komponense alapján adódik lehetőség. A támogatás összértéke közel 156 millió euró (80%, 125 millió euró európai uniós alapokból, 20%, 31 millió euró állami költségvetésből), projektenként pedig legtöbb 1,5 millió euróra lehet pályázni.
A tavalyi árvizek következtében több vidéki lakókörnyezet, legyen szó a települések általános fizikai megjelenéséről vagy a közösségi terek, közterületek állapotáról, hanyatló képet mutatott. A Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) ezen intézkedése erre kíván megoldást nyújtani mind a kedvezőtlen gazdasági és társadalmi tendenciák, mind a vidék elnéptelenedésének visszafordítása érdekében.
„A támogatott beruházások közé tartozik a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő (az árvizek során) megrongálódott községi utak, hidak, illetve gyaloghidak helyreállítása, a felújításukhoz szükséges tárgyi eszközök beszerzése, a különböző engedélyek, szabadalmak kiváltásával együtt” – tájékoztatott Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár. Hozzátette, a vissza nem térítendő támogatás a projektekben részt vevő mérnökök, tanácsadók díjainak, a megvalósíthatósági tanulmányoknak és egyéb, a projektek előkészítéséhez szükséges általános költségek fedezésére is igényelhető.
A támogatási kérelem dokumentációját a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Hivatal megyei irodáinál (OJPDRP) kell benyújtani, s a kedvezményezettek, a sikeres pályázás során finanszírozott beruházásokon öt éven át nem végezhetnek módosításokat.
Kiválasztási feltételek
– a károsult útszakasz aránya: a helyreállításra javasolt útszakasz hosszának aránya az útvonal teljes méretéhez képest (legtöbb 60 pont);
– a felújított infrastruktúra közvetlen összeköttetést biztosít községi, megyei és nemzeti úthálózatokkal (15 pont);
– vidéki területek, amelyek korábban nem részesültek uniós alapokból származó támogatásban (15 pont);
– szegénységi ráta (legtöbb 3 pont);
– a projekt helyi vagy megyei fejlesztési stratégiába illeszkedik (7 pont). 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774