Jövőkép és küldetéstudat

(0 Szavazat)40 megjelenítés

ERDÉLY 2015 – fejlesztési konferencia
 
Erdély 2015 címmel szerveztek fejlesztési konferenciát Csíksomlyón március 11-én, a Pályázatok.ro-t működtető PONT által kezdeményezett konferenciasorozat második állomásaként. A konferenciasorozat célja megteremteni egy olyan formális keretet, amelyen belül erdélyi gondolkodók, véleményformálók és döntéshozók egy közös fórumon tehetnek megoldási javaslatokat Erdély fejlesztési problémáira, kihívásaira, kérdéseire vonatkozóan.


A második konferencia megnyitóján az esemény fővédnöke, Hargita Megye Tanácsa képviseletében Borboly Csaba elnök üdvözölte a kezdeményezést, amely már az elnevezése alapján is pragmatizmusra vall, céltudatosságot sugall, a régióban való gondolkodásról árulkodik, és jövőkép keresését mutatja, a kézzelfogható, belátható, tervezhető jövőét. Kifejtette, olyan régió kialakítására törekszik, amely emberhez méltó körülményeket biztosít, ugyanakkor szavatolja, hogy magyarként maradhassunk meg szülőföldünkön. Elmondta, a szervezők ugyanazt akarják, mint a megyei önkormányzat szakemberei, éspedig Hargita megye fejlődését.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a jövőkép hiányát kifogásolta, éppen ezért üdvözölte a kezdeményezést, amelynek célja Erdély jövőképének kialakítása, egységes fejlesztése.
A konferencia plenáris részén négy előadást hallhattak az érdeklődők a közélet különböző területeiről. Hajdu Gábor megyei tanácsos a megyei önkormányzat fejlesztési törekvéseit, projektjeit ismertette, és kiemelte: fontos a jövőkép, a vízió, de szorosan ott kell lennie mellette a küldetéstudatnak is, az elkötelezettségnek, hogy az ember dolgozzon jövőképe megvalósításáért.
A továbbiakban Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a kultúra szerepét emelte ki a régió fejlesztésében, valamint Kurkó János György vállalkozó osztotta meg értékes tapasztalatait a jelenlévőkkel. Kiemelte, a fejlesztések legfőbb mozgatórugója maga az ember, hiszen a pénz nem gondolkozik és nem is cselekszik.
A plenáris után az érdeklődők három szekcióban folytatták a szakmai munkát. A szekciók lényege, hogy szakképzett témafelvetők segítségével a Hargita megyei fejlesztési irányvonalak sarkalatos pontjait járják körbe az érintettek, illetve egy-egy megfogalmazott problémára megoldást találjanak.
 
Csíkszereda, 2010. március 11.
 
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774