Jövőbe tekintő döntéseket hozott Hargita Megye Tanácsának leköszönő testülete

( Szavazat)36 megjelenítés
A 2008–2012. közötti mandátum utolsó tanácsülését tartották
Az elmúlt négy évben kifejtett kitartó munkát, a közösség érdekeit szolgáló tevékenységekhez való megfelelő hozzáállást köszönte meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a döntéshozó testületnek és a megyei tanács alkalmazottainak, valamint Hargita megye lakosságának a 2008–2012-es mandátum június 21-i utolsó tanácsülésén.
 
A csíkszeredai megyeházán tartott tanácsülésen több jövőbe tekintő határozatot fogadtak el, így a Natura 2000 természetvédelmi területek fejlesztése, illetve az ifjúsági stratégia és jövőbeli fejlesztéseknek alapul szolgáló közpolitikák gyakorlatba ültetése bírt kiemelkedő fontossággal.
A Natura 2000 természetvédelmi övezetek fenntartható gazdasági hasznosítását és infrastrukturális fejlesztését célzó pályázatot Hargita Megye Tanácsa a Hargita Fejlesztési Társulással, valamint a védett övezetekért felelő helyi tanácsokkal – Székelykeresztúr, Gyergyócsomafalva, Korond, Madéfalva, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Etéd, Románandársfalva és Szentegyháza önkormányzatával – együttműködve nyújtja be a Szektoriális Operatív Program 4-es tengelyére. A pályázat benyújtásáról pozitívan döntött a testület, és annak kedvező elbírálása esetén mintegy 16 millió euró folyna be a megye költségvetésébe. Mint azt Borboly Csaba elmondta, ezt az összeget további pályázatok megírására, a Natura 2000 területek menedzsment-terveinek elkészíttetésére, illetve turisztikai attrakciók, látogatóközpontok létrehozására fordítanák. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a megye lakosságának nem kerül semmibe a projekt, mert a pályázat megírásával megbízott tanácsadó cég csak sikeres pályázás esetén kapja meg az ezért járó honoráriumot.
A tanács szintén elfogadta a Hargita megye fejlődése és a jövőt meghatározó fejlesztési politikák szempontjából fontos, az ifjúsági stratégia kidolgozását segítő közel 30 000 euró költségvetésű Youth-projekt, valamint a helyi tanácsok által alkalmazandó közéleti politikák meghatározását célzó népességalakulási és a társadalmi trendekről képet alkotó SEMIG-projekt kivitelezését. Borboly Csaba tanácselnök szerint mindkét projekt hosszútávon meghatározza a térség fejlődését.
Jövőbe mutató a libáni elektromos hálózat kibővítésének, az újabb négy orvosi lakás építésének műszaki dokumentációját, illetve a gazdasági inkubátorközpont megvalósítását célzó határozatok elfogadása is.
A különféle ügyek megbeszélésére fenntartott napirendi pontban Borboly Csaba tanácselnök elmondta, hogy a tanácsülést követően Magyarországra utazik egyeztetni a Magyar Állami Vasutak vezetőségével, ugyanakkor bemutatta a MÁV által meghirdetett közbeszerzési eljárásra készített kőrispataki szalmakalapokat is.
A helyi kultúra és az arra támaszkodó kézművesipar megmentésére irányuló tevékenység során a helyi kezdeményezést felkarolva a megyei tanács marketingtevékenységet és népszerűsítési kampányt épített a szalmakalapkészítés köré. Ez a tevékenység a Székely termékek számára való piacteremtési kísérletek egy mintája. Mint azt a tanácselnök elmondta, ezek a kezdeményezések összefüggnek és egymást erősítik. Egyszerre segítik a hagyományos foglalkozások fennmaradását, ugyanakkor a megye lakossága számára jelenthetnek megélhetési lehetőséget. Csupán a MÁV által meghirdetett közbeszerzés sikeres megpályázása mintegy húsz munkahely létrehozását eredményezné Kőrispatakon, ahol így az egykori szalmafonást övező nosztalgia nemcsak a helyi turisztikai látványosságok alapjául szolgálhatna, hanem állandó kereseti lehetőséget biztosítana a helyiek számára – mondta Borboly Csaba.
Az elmúlt négy év munkáját, megvalósításait lezáró szimbolikus koccintás előtt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, hogy továbbra is számít azon tanácsosok szaktudására, akik a következő mandátumban nem folytatják tanácsosi tevékenységüket, és megköszönte a döntéshozó testületnek és a megyei tanács alkalmazottainak, valamint Hargita megye lakosságának a megfelelő hozzáállást és a kitartó munkát.
Az alábbi linken Hargita Megye Tanácsa négyévi tevékenységét áttekintő rövidfilm érhető el:
http://hargitatv.ro/2012/06/21/hargita-megye-tanacsanak-2008%E2%80%932012-kozotti-megvalositasaibol/
 
Csíkszereda, 2012. június 21.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774