Jogok léteznek, élni kell velük

(0 Szavazat)34 megjelenítés

Jogok léteznek, élni kell velük
„Politikamentesíteni kell az anyanyelvhasználatról szóló vitákat” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április elsején azon a csíkszeredai konferencián, amely az anyanyelv közigazgatásban való használatáról szólt. A rendezvényen Hargita megyei polgármesterek, közintézmény-vezetők, illetve politikusok vettek részt. Borboly Csaba szerint a közigazgatásban biztosított többnyelvűség többletköltséget jelent, de megéri, mert megkönnyíti a valamely kisebbségi közösséghez tartozó állampolgárok életét. „A kisebbségi nyelvek közigazgatásban való használata nem irányul senki ellen” – hívta fel a figyelmet a megyei önkormányzat elnöke.

 

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a soknyelvűséget tőkének nevezte. „A demokrácia pénzbe kerül, de a diktatúra vagy a háború még többe” – szögezte le, utalva a fordítási költségekre. Hozzátette: ahol nem becsülik meg az állampolgár anyanyelvét, ott demokráciadeficit van.
Ezt követően Horváth István egyetemi tanár, a Nemzeti Kisebbségkutató Hivatal elnöke ismertette a Közigazgatási nyelvhasználat Hargita megyében az önkormányzati és a központi kormányzat megyeszintű intézményeiben című felmérést. Ebből többek között kiderült, hogy írásban kevésbé érvényesül az anyanyelvhasználat a közintézményekben (kérvények esetében), mint szóban, több köztisztviselő bizonytalan a magyar nyelv használatát illetően, és hatékonyabbnak, erősebbnek érzi a román nyelvet. A felmérésből az is kiderül, hogy azoknak a Hargita megyei lakosoknak, akik három nyelvet ismernek, azonos az arányuk az Európai Unió polgáraiéval. A tanulmány készítői azt javasolják: a nyelvi jogok intézményes érvényesítése érdekében erősíteni kell a dekoncentrált intézményekben a többnyelvű írásbeli ügyféltájékoztatást, továbbá célszerű lenne egy rendszeres átvilágítás egy erre felhatalmazott hatóság részéről.
Tódor Erika Mária, a Sapientia egyetem tanára Közigazgatási nyelvhasználat és életképes kétnyelvűség címmel tartott előadást, amelynek mottója egy Márton Áron püspöktől vett idézett volt: „Nem kell az a magyar iskola, amely élhetetleneket képez.” Az előadó egyebek mellett rámutatott a szaknyelv fordítási nehézségeire, valamint a nyelvi frusztrációkra. „A nyelvi kompetencia megteremtése elengedhetetlen feltétele az esélyegyenlőségnek” – hangsúlyozta Tódor Erika Mária.
Batizán Emese Emőke, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) aktivistája Mit tehet egy vezető a magyar nyelvhasználatért? című előadásában bemutatta a szervezet tevékenységét. Mint elmondta, a közigazgatásban való anyanyelvhasználat közösségépítő hatású, erősíti a közösségi tudatot. „Elsősorban nem a jogszabályokkal van gond, hanem hogy sokan nincsenek tisztában jogaikkal, illetve nem tudják vagy nem akarják érvényesíteni azokat” – fogalmazott a CEMO munkatársa.
A rendezvényen részt vett Ladányi László Zsolt prefektus is, aki aktuálisnak nevezte a konferencián tárgyalt problémát, és egyetértését fejezte ki azzal, hogy nem elég a törvény által biztosítani a jogokat, élni is kell velük.
Hozzászólásában Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke azt mondta, a napisajtó sokat tehetne a magyar szaknyelv meghonosítása ügyében nyelvművelő rovatok indításával. „A kisebbséghez tartozó állampolgárok számára tegyük világossá: a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy lehet vagy nem lehet – használni kell” – adott hangot véleményének Veress.
Csíkszereda, 2010. árpilis 1.  
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774