Jobb sorsra érdemes népi építészeti emlékeink

( Szavazat)34 megjelenítés
Máréfalván tartottak Székelyföldi Akadémia-előadást
A székely kapukról, a hagyományos falukép megőrzéséről és a székelyföldi turizmus fejlesztéséről tartottak előadást a Székelyföldi Akadémia tizenhetedik, Máréfalván tartott rendezvényén május 19-én, csütörtökön délután. Az első témáról Süveg Éva építőmérnök, Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának szaktanácsadója beszélt, a másodikról pedig Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának oktatója.
 
A megyei tanács azzal a céllal kezdeményezte a Székelyföldi Akadémia rendezvénysorozatot, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat, önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.
Dávid Lajos polgármester köszöntötte a jelenlévőket, örömét fejezve ki amiatt, hogy két olyan szakember előadását hallgathatják meg, akik sokat dolgoztak a község turisztikai stratégiája és arculata érdekében.
– A témaválasztást nagyon aktuálisnak tartjuk – jelentette ki.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőbeszédében kitért a turizmus és az épített örökség viszonyára. Szerinte Székelyföld idegenforgalmi fejlesztésében nagy szerepük van a műemlékeknek, hiszen turistákat vonzanak, és fontos, hogy megőrizzük régi, hagyományos építményeinket, így a messze földön híres székely kapukat is. Persze épített örökségünk védelme nemcsak emiatt elengedhetetlen, ezt a kincset a turisztikai-gazdasági szempontok nélkül is meg kell becsülni ahhoz, hogy a regionális identitástudatunk megmaradjon.
A tanácselnök arra kérte a jelenlévőket, hogy adjanak hangot véleményüknek az előadások végén, mint ahogyan más alkalommal is fontos ez a közéletben, hiszen véleményükre szükség van ahhoz, hogy jól előkészített politikai döntések szülessenek a közösség érdekében. Borboly Csaba úgy látja, ez az autonómia építésének egyik lényeges eleme.
Süveg Éva a jobb sorsra érdemes építészeti örökségünk megóvásáról beszélt, ismertetve a megyei tanács faluképvédelmi és székelykapu-felújítási programját. A szaktanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy számos népi építészeti emléknek számító épület lakatlan, leromlott állagú, ezek felújítására viszont uniós forrásokra pályázhatnának a helyi önkormányzatok, új funkciót adva nekik, például kulcsos házként működtethetnék. Ehhez a megyei tanács segítséget nyújthat szaktanácsadással, hangsúlyozta Süveg Éva. A szaktanácsadó azt is elmondta, hogy előkészületben van egy törvény, amely alapján a helyi tanácsoknak három hónap alatt azonosítaniuk kell településükön azokat az elhanyagolt épületeket, amelyek veszélyesek a járókelőkre, vagy zavaróak a településkép szempontjából, és fel kell szólítaniuk a tulajdonosokat, hogy újíttassák fel az épület homlokzatait. Hargita Megye Tanácsa javaslatot nyújtott be a törvénytervezethez, miszerint a kapuk felújítása is kerüljön a jogszabály hatálya alá.
Horváth Alpár egyetemi oktató már visszatérő vendég a Székelyföldi Akadémián, hiszen már számos alkalommal tartott előadást a székelyföldi turizmus fejlesztési lehetőségeiről. Szerinte ennek kisebbségvédelmi jelentősége is van, hiszen ha az idegenforgalom javít a lakosság életminőségén, akkor egyben fékezi az asszimilációt és az elvándorlást. Az egyetemi oktató bemutatta Hargita Megye Turizmusfejlesztési Stratégiáját, a megyei tanács kompetenciáit az idegenforgalom növelésében, egyik fő stratégiai célként pedig a turisták számának, főként pedig a vendégéjszakák számának növelését nevezte meg. Mint kifejtette, a székelyföldi turizmus fejlesztéséhez elengedhetetlennek tartja fiatal szakemberek alkalmazását a turisztikai vállalkozásoknál, ugyanakkor a fejlesztést nem elég a helyi vállalkozókra alapozni, hanem a globális versenyben részt vevő szereplőket is be kell vonni.
Máréfalva, 2011. május 19.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774