Jó példa messze földön

( Szavazat)41 megjelenítés
Három iskolát avattak Gyergyóremetén
Dísztanácsülést tartottak és három felújított iskolaépületet avattak Gyergyóremetén július 8-án, vasárnap, a falunapok keretében. Ezeken a rendezvényeken Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett, aki az ünnepi ülésen – amelyet a nagypályán felállított színpadon tartottak – arról beszélt, hogy a magyarságnak itthon kell maradnia, itt van tennivalója, és nem kell részt vennie a román belpolitikai viszályokban. 
  – Nem a hamarosan sorra kerülő referendumon való részvétel a mi dolgunk, hanem a magyar–magyar együttműködésre kell törekednünk. Úgy maradunk erősek, ha a saját közösségünk ügyével törődünk, nem a román pártok vitáival – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Borobly Csaba Gyergyóremete kapcsán elmondta, hogy a Hargita megyei települések között két kitűnő példa akad a közösségépítésre: az egyik Székelykeresztúr, ahol eddig soha nem tapasztalt összefogással mintegy ötszáz gazda szövetkezetbe tömörülve újraindítja a tejfeldolgozó üzemet, a másik ilyen település pedig Gyergyóremete, amely helyet ad a regionális hulladéktárolónak, ami a község javára válik, ugyanakkor megyei, közös ügy.
Az ünnepi ülésen a számos díj mellett átadták Remete önkormányzatának a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett „Hargita legtisztább és leggondozottabb települése” verseny harmadik helyezését tanúsító oklevelet, amelyet Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke nyújtott át Bakos József alpolgármesternek.
Remetén gondolkodnak és cselekszenek
A Templom téri, a Vaskapus és a központi iskola felújított, illetve felszerelt épületét avatták fel a dísztanácsülés előtt a község lakóinak jelenlétében. Amint azt Laczkó-Albert Elemér polgármester a Templom téri iskolánál elmondta, az európai uniós forrásokból finanszírozott több mint négy és fél millió lej értékű projekt lebonyolítását 2010-ben kezdték el, és idén fejezik be. A felsorolt három iskolán kívül a projektbe tartozik a csutakfalvi iskola felújítása is, de azt augusztusban avatják. A Vaskapus iskolában a szakoktatásra alkalmas műhelyeket alakítottak ki, és a hangsúly a fafeldolgozáson, -faragászaton lesz, mert az innen kikerülő diákok az itt szerzett tudással vidékünkön jobban boldogulhatnak, hangzott el az ünnepi eseményen.
A Fráter György iskola központi épületénél mondott beszédében Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke gratulált a helyieknek a megvalósításért, és azt mondta, példaértékűek az egész országban azok a fejlesztések, amelyeket Gyergyóremetén megvalósítottak.
– Szeretném, ha a megye más településein is minél több ilyen beruházást adnának át – jelentette ki Borboly Csaba.
Papp Mihály iskolaigazgató szerint attól, hogy a településen csökken a gyereklétszám, a közösség nem torpant meg az iskolaépítésben, mert tudja: a tanintézet menedéket nyújthat, biztonságot adhat, és a győzelmi dobogó felé vezető út lehet.
 
Csíkszereda, 2012. július 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774