Jó példa egész Székelyföld számára

( Szavazat)35 megjelenítés
Május végéig beindulhat a keresztúri tejfeldolgozó üzem
Napi 35 ezer liter tejet lenne képes feldolgozni a székelykeresztúri tejfeldolgozó gyár – hangzott el az üzem újraindításával kapcsolatosan január 9-én Parajdon tartott megbeszélésen, amelyen RMDSZ-es térségi megyei tanácsosok és a szövetség színeiben, illetve függetlenként megválasztott polgármesterek is részt vettek.
A Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének kezdeményezésére létrejött találkozón szó volt a Küküllő–Keresztúr Tejfeldolgozó és -Értékesítő Szövetkezet önrészének finanszírozásáról, amely feltétele a tejfeldolgozó megvásárlásához szükséges bankhitelnek, és amely az Udvarhely–Keresztúr térségi tagok (gazdaegyesületek, közbirtokosságok) befizetéseiből, valamint a megyei tanács közvetett támogatási és együttműködési rendszerén keresztül történő hozzájárulásból áll. Ha a szövetkezet megkapja a bankhitelt március–áprilisban, akkor május végéig beindulhat a keresztúri tejfeldolgozó üzem. Az is elhangzott, hogy minimum napi tízezer liter feldolgozása szükséges ahhoz, hogy a gyár nyereséges legyen.
A mintegy 400 gazdát tömörítő Küküllő–Keresztúr szövetkezet 2011 tavaszán alakult Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete kezdeményezésére. A szövetkezet célul tűzte ki a keresztúri tejfeldolgozó megvásárlását, amely most már rövidesen megtörténhet. Az üzem a megye tejtermelésének egyharmadát lesz képes feldolgozni fölös áron, ami több pénzt jelent majd az érintett gazdáknak – magasabb lesz a felvásárlási ár, és az évi haszonból is részesülnek.
Borboly Csaba szerint be kell vonni a térség önkormányzatait is a szövetkezetbe. A tanácselnök követendő példának tartja az ausztriai és észak-olaszországi gazdaszövetségeket, amelyek szintén összefogásból születtek.
– A székelyföldi autonómia alapja az önfenntartó, a családi vállalkozásoknak jövedelmet termelő gazdaság. Már többször is hangoztattam, hogy a vidéki életet vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hogy minél többen hazaköltözzenek, mindezt pedig a megélhetés lehetőségeinek megteremtésével és az infrastruktúra korszerűsítésével érhetjük el. A megyei tanács igyekszik megteremteni ennek feltételeit a gazdaszövetségek támogatásával, útfelújítással, víz- és csatornahálózat építésével – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzátéve: a Küküllő–Keresztúr szövetkezet megalakítása és a tejfeldolgozó megvásárlása példaértékű lehet egész Székelyföld számára. Ennek mintájára Hargita Megye Tanácsa további, hús- vagy növényfeldolgozásban érdekelt gazdaszövetkezetek létrehozását támogatja, az előbbieknek kulcsszerepük lehet a kisvágóhidak újraindításában. – A szövetkezet példáját követve továbbra is támogatjuk a székelyföldi termelők szövetségbe tömörülését, erre ösztönözzük őket. Szükség van a folytatásra – jelentette ki a tanácselnök.
Csíkszereda, 2012. január 10.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774