„Jó kezdet a közös úton”

( Szavazat)79 megjelenítés
Tanintézetek igazgatói és elöljárók találkoztak Csíkszeredában
 
A Hargita megyei tanintézetek igazgatóit és a polgármestereket hívta értekezletre a megyei tanfelügyelőség, az illetékesek csütörtökön, május 23-án a csíkszeredai Pedagógusok Házában találkoztak. Hargita Megye Tanácsa részéről a meghívásnak elegett tett Petres Sándor alelnök, Zonda Erika, a Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője és Szőke Zsuzsánna, a megyei tanács munkatársa. A szervező intézménytől jelen volt Bartolf Hedwig főtanfelügyelő, Aurora Parfeni főtanfelügyelő-helyettes és Csukás Levente gazdasági vezető. 
 Jó kezdetnek nevezte a közös úton ezt a találkozást köszöntőjében Petres Sándor, ezzel lehetőséget teremtettek a beszélgetésre a mindenkit érintő problémákról, mondta. Hozzátette: a gondok megfogalmazása az első lépés azok megoldásához.
 
Az oktatási törvény azon részleteit, amelyek az önkormányzatok szerepére hivatkoznak az oktató-nevelő tervékenység megszervezésében és lebonyolításában, Bartolf Hedwig ismertette. Szó esett többek között a diákoknak járó árkedvezményekről a kulturális és sportrendezvényeken, az intézmények rendelkezésére álló eszközökről, a hiányzások ellenőrzéséről, a személyzet és a diákok szállításáról, valamint a főtanfelügyelő kihangsúlyozta a kommunikáció fontosságát a problémák orvoslását illetően. A jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzetet Csukás Levente ismertette.
 
A találkozó lehetőséget teremtett a beszélgetésre, így többen is felszólaltak. Szóba került a tanárok kötelezettsége a diákok tanulmányi eredményeinek javítása érdekében, a diáklétszám folyamatos csökkenése, az anyagi költségek kapcsán a különbség a vidéki és a városi iskolák között, a hiányos személyzet.
 
Petres Sándor elmondta: a költségvetést negyedévekre osztják le az önkormányzatok, ez nem változtatható, indokolt esetekben lehet előrehozni költségeket, és egyedi esetekben ez a megoldás, hiszen nem orvosolná a problémát egy általános, megyei szintű határozat. Továbbá megtudtuk: az önkormányzat tanácshatározattal a közintézmények rendezvényeire biztosíthat árkedvezményt. Az állásokra vonatkozóan a főtanfelügyelő ismertette: számuk ugyanannyi, mint az előző években.
 
A szűkös költségvetésből is biztosítani kell a rendszer működését, ehhez megfelelő kommunikációt kell kialakítani az illetékes felek között, egy-egy jellegzetes problémát pedig helyi szinten megoldani, értettek egyet a jelenlevők.
 
-A csütörtöki találkozó hiánypótló esemény volt, jó kezdet, ha az intézmények a továbbiakban is partnerként tekintenek egymásra. Sok megbeszélnivaló van még, hiszen közös a felelősség – összegezte Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Reményét fejezte ki, hogy lesznek még hasonló ülések.
 
 
 
Csíkszereda, 2013. május 23.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774