Jelentős támogatások az egyházaknak, -közösségi beruházásokra

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A gazdasági válság évében is oly módon gazdálkodott Hargita Megye Tanácsa, hogy a fontosabb közösségi beruházások kivitelezésében ott legyen a hozzájárulása, mégha esetenként szerényebb mértékben is. Az újabb uniós pályázatokból beérkező támogatások következtében, különböző programoknál összegeket lehetett  megtakarítani, így azok átcsoportosításra kerültek az egyházak támogatására szánt programra, olyan munkálatokra, amelyek még az év végén, jövő év első felében jelentős előrehaladást lehet elérni.

Az egyházakkal való együttműködési programra szánt támogatás kiegészítéséről döntött Hargita Megye Tanácsa a november 26-i rendhagyó ülésén. A döntés értemében a történelmi egyházak vezetőivel való egyeztetést követően, a hívek számával arányosan leosztandó 500.000 lejnyi támogatás további 300.000 lejjel egészül ki.

A megyei tanács, a különféle támogatások és hozzájárulások  kiegészítésének céljával vállalta fel az egyház-támogatási programját még 2001-ben, amikor a csíkszeredai Millénium templom épült, akkor a program mai értékben 80.000 lejjel indult, 2010-ben már ennek tízszereséről döntött a megyei tanács. A program célja támogatni az egyházak közösségmegtartó tevékenységét, közösségi beruhzások megvalósítását és a több mint öt települést kiszolgáló egyházközösségeket.

A megyei tanács szakemberei által az elmúlt két napban elkülönített összeg már nem a lakosság felekezeti hovatartozása szerinti részarányokat követi, de olyan beruházások megvalósítására osztják le, mint a műemlék értékű templomok restaurálása és ravatalozók építése, amelyek felekezeti hovatartozástól függetlenül a közösségek érdekeit szolgálják – tájékoztatott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A kiegészítésre szánt összeg több mint kétharmadát osztottak le ravatalozók építésére. A határozat értelmében többek között a csíkszenttamási, a nagygalambfalvi, az agyagfalvi, a dobói orotvai, gyímesfelőloki, marosfői, csíkszépvízi, székelyszentmihályi, güdüci és más településeken ravatalozók megépítéséhez járul hozzá a megyei tanács. Ugyancsak a támogatásból jut a tekerőpataki műemléktemplom oltárának restaurálására, a menasági ugyancsak műemlék templom orgonájának és oltárának burkolására, továbbá különböző belső és külső építkezési és szigetelés munkálatok elvégzésére, valamint fűtésrendszerek felszerelésére.

- Örvendek, hogy ezt a tanácshatározatot most hoztuk meg, mert így a tervezett összeg kétszereséről dönthettünk. Azt tartottuk szem előtt, hogy mi az, amire szükség van és még az idén megvalósítható – mondta Borboly Csaba.

A tanácsülésen a megyei döntéshozó testület határozatot hozott még a fotográfiai múzeum létrehozásához szükséges digitalizáló felszerelés öt évre szóló ingyenes használatba adásáról a Hargita Megyei Kulturális Központ számára, valamint elfogadta a Vízhálózat kiépítése 300-nál kevesebb lakossal rendelkező településeken programban Kénos és Firtosmartonos települések vízellátó rendszerének kiépítését célzó munkálatok gazdasági-műszaki dokumentációját.
A munkálatok várhatóan még az idén befejeződnek és az életkörülményeket javító beruházástól hosszú távon a lakosság elvándorlási folyamatának lelassulását és az elköltözött lakosok visszatelepedését remélik az illetékesek.

 Csíkszereda, 2010. november 26.

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774