Ivóvíz-szolgáltató rendszert avattak Firtosváralján

( Szavazat)28 megjelenítés
Alig három héttel a kecsedkisfaludi ivóvíz-szolgáltató rendszer felavatása után, június 14-én újabb rendszert avattak fel Farkaslaka községben. Ezúttal a már május 27-én beharangozott firtosváraljai hálózatot adták át a kivitelező cég képviselői Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Albert Mátyás farkaslaki polgármester, Kovács Lehel alpolgármester és a lakosok jelenlétében. A megyei tanács Víz- és csatornarendszerek kiépítése Hargita megye 300-nál kevesebb lakosú településein a 2008–2012 időszakban elnevezésű programja révén, a régi rendszer kicserélésével és bővítésével valósult meg az ivóvízellátás Firtosváralján.
 
A résztvevőket elsőként Albert Mátyás polgármester köszöntötte, elmondva, hogy az új rendszer fertőtlenítőállomást is tartalmaz, ezért a víz bátran fogyasztható. A firtosváraljai közösség életét ezentúl egy gyűjtőaknából, 1750 méter fővezetékből, valamint 650 méter elosztóvezetékből álló ivóvíz-szolgáltató rendszer teszi könnyebbé. A víz ihatóságát egy automata klóradagoló biztosítja, továbbá a rendszer tartalmaz egy tűzcsapot és egy közkutat is.
A munkálatok hosszú távú hasznáról Borboly Csaba tanácselnök beszélt, aki a bukaresti régióátszervezési koalíciós tárgyalásokról érkezett a helyszínre.
– Így működnek sajnos a dolgok, mi építünk, Bukarestben pedig lerombolják munkánk eredményét. Nem baj, Bukarestben harcolunk, itthon dolgozunk. A megyei tanács költségvetéséből 137 640 lej ráfordítással a lakosság java része fertőtlenített vizet ihat. Ez egymagában is eredmény, de ennél sokkal többről van szó. Ezt a beruházást 1-2 éven belül az út követi a sorban, lépésről lépésre felértékelődik a térség. Az infrastrukturális beruházások vonzóvá teszik a turisták számára a térséget. Azt szeretnénk, hogy ez a szép térség, Székelypálfalvával, Kőrispatakkal, Énlakával és Firtosmartonossal és Firtosváraljával együtt, a gyümölcsösökkel tarkított tájat kihasználva turizmusból éljen meg. Az ehhez szükséges infrastruktúrát lassan kiépítjük – fejtette ki Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke szerint 2008-tól azon kistelepülések támogatásánál következett be szemléletváltás, amelyek természeti környezetük folytán nagy turisztikai potenciállal rendelkeznek. Az addigi gyakorlatot, miszerint a települések népesség szerint kapták a támogatásokat, felváltotta a kistelepülések támogatásának módszertana. Három éve a kistelepülések felzárkóztatásán van a hangsúly, mivel ez is egy módszer településeink elnéptelenedésének megállítására. Az infrastrukturális fejlesztések és továbbiak kilátásba helyezése visszatartó erő annak érdekében, hogy a lakosok ne adják el területeiket, főleg hogy ez a beruházás közpénzekből valósult meg, így a lakosságnak nem kerül külön erőfeszítésbe telkei árának növekedése.
Farkaslaka helyi tanácsa 14 000 lej értékben a vízbefogást, a tartályok bekerítését, a tereprendezést és egyéb járulékos munkálatokat fedezte, amelyeket Kovács Lehel alpolgármester szavaival élve a lakosok lelkiismeretesen elvégeztek, hiszen tudták, hogy javukat szolgálja a beruházás.
Demény Gábor megyei tanácsos szerint az elmúlt években felgyorsult a beruházások üteme. Mint mondta, a siker záloga az, ha a lakosok vigyáznak javaikra, és gondjukat viselik.
Csíkszereda, 2011. június 14.
 
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774