Ivóvíz-szolgáltató rendszert avattak Firtosmartonosban

( Szavazat)43 megjelenítés
Hivatalosan is átadták június 8-án Firtomartonos vízszolgáltató rendszerét a kivitelező cég képviselői Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Sófalvi László alelnök, Pálffy Domokos megyei tanácsos, Barabás Zsigmond szentábrahámi polgármester és a lakosok jelenlétében
 
A három évvel ezelőtti, mandátum eleji helyzetfelmérés alkalmával jelezték a firtosmartonosiak Borboly Csaba, megyeitanács-elnöknek és Sófalvi László alelnöknek a tej értékesítésének, illetve a vízhálózat hiányát. A 2008-as helyzetfelmérésnek köszönhető tulajdonképpen a megyei tanács Víz és csatornarendszerek kiépítése Hargita megye 300-nál kevesebb lakossal rendelkező településein, a 2008 -2012 időszakban elnevezésű programja, amely révén a Firtosmartonosi vízellátás mára megvalósult.
A mintegy 184 lelket számláló firtosmartonosi közösség életét egy gyűjtőaknából 1282 m fővezetékből, 2718 m elosztóvezetékből álló ivóvíz-szolgáltató rendszer fogja megkönnyíteni. A víz ihatóságát egy automata klóradagoló biztosítja, továbbá a rendszer tartalmaz egy tűzcsapot és egy közkutat is.
– Rég várnak a firtosmartonosiak erre a pillanatra – mondta Barabás Zsigmond polgármester, hozzátéve, hogy a helység már régóta akut vízhiánnyal küszködik, ezért a következő lépés a lakosok mielőbbi rácsatlakoztatása a rendszerre, mert egy esetleges kánikula nagyon megnehezítheti az életüket.
– Borboly Csaba, megyeitanács-elnök visszaemlékezett, hogy 2008-ban a lakosoknak a legnagyobb gondot a tej értékesítése, a vízhiány és a vadkárok jelentették. Mára a víz kérdése megoldódott. A vadkárok kifizetése is, halad az ezt lehetővé tevő szerződésmodell kidolgozásának köszönhetően, amelyet a közösség a térségben működő vadásztársulatokkal köt. A tejértékesítés kérdése is a jó irányban halad, hiszen folyamatban van a keresztúri tejgyár felvásárlása. De most örvendjünk az új vízrendszernek, hiszen a 223 200 lej értékű munkálatok a családokra leosztva mintegy 3000 lejt jelent. Ez jelentős tehertől mentesítette a lakosokat, és a rendszer egyszerűsége miatt a fenntartás és működtetés sem lesz költséges – mondta Borboly Csaba.
A megyeitanács-elnök ismételten felhívta a lakosok figyelmét, hogy bármire szükségük van jelezzék. – A kérések és ígéretek nem merülnek feledésbe, legfeljebb nem lehet rögtön megvalósítani – mondta, – emlékeztetve a jelen levőket, hogy egy találkozás alkalmával Énlakán eszébe juttatták, hogy a levelet megírták, de víz még nincs.
Sófalvi László, alelnök a megyei tanács elnökének szavaihoz hozzáfűzte, hogy néhány kezdeti nehézség miatt egy ideig nem történt semmi, de mára felgyorsult a folyamat, olyannyira, hogy a közeljövőben további 3-4 rendszer avatására is sor kerül.
A firtosmartonosi rendszer még nem teljes. További 1300 méter mellékvezeték lefektetése szükséges, hogy minden lakos rácsatlakozhasson, de ez nem fog nehézségeket okozni a vízellátásban, mivel a begyűjtő pont és a rendszer eddigi legmélyebb pontja között 40 méteres szintkülönbség van, ami négy atmoszféra nyomást biztosít.
Csíkszereda, 2011. június 8.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774