Ivóvíz-szolgáltató rendszerek épülnek Udvarhelyszéken

( Szavazat)25 megjelenítés

Hivatalosan is átadták május 27-én Kecsetkisfalud új vízszolgáltató rendszerét a kivitelező cég képviselői Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Demény Gábor megyei tanácsos, Albert Mátyás farkaslaki polgármester és a lakosok jelenlétében.

Az előző rendszer a 60-as években épült, és már sok helyen elavult, ezért az 577/1997-es kormányrendelet révén kiutalt pénzből Hargita Megye Tanácsa 323 000 lejt irányított át a mintegy 180 lelket számláló kecsetkisfaludi közösség megsegítésére. Az ebből a pénzből megépített rendszer természetes forrásból nyeri a vizet, és egy 450 méteres fővezetéken és 1800 méternyi mellékvezetéken szabadeséssel juttatja el a háztartásokba. A rendszert egy 24 és egy 30 köbméteres tározó és egy klóradagoló egészíti ki.

Albert Mátyás polgármester elmondta, hogy a beruházás fontosságát a számok sem tudják eléggé érzékeltetni, igazából csak az elkövetkező években fog kiderülni, a lakosok számára mit is jelent valójában ez a rendszer.

– Az udvarhelyszéki kistelepüléseknek van a legnagyobb szükségük ezekre a viszonylag olcsón kivitelezhető, szabadeséssel működő ivóvízrendszerekre – mondta Borboly Csaba, Peteket hozva fel példaként, ahol nyáron gyakran naponta csak egy-két órát van vízszolgáltatás. – Erre való tekintettel a csíki és a gyergyói illetékesek sok esetben lemondtak az őket illető pénzről annak érdekében, hogy a kevés létszámú települések javarészt idős, kis jövedelmű lakosainak olcsón lehessen vizet szolgáltatni és a városokéhoz közelíteni az életfeltételeket. A legtöbb ilyen beruházás a térségben folyik, és bár Hargita megye országos viszonylatban a nagy kiterjedésű, ám szétszórt településhálózattal rendelkező megyék közé tartozik, ami megnehezíti a munkát, van haladás. Lassan azon kell gondolkoznunk, hogy hasonló, olcsó módszert találjunk a csatornázásra is.

Külön érdekességgel szolgált Demény Gábor megyei tanácsos, megemlítve, hogy eddig Kecsetkisfalud az egyetlen település, ahol a terveket lakossági kezdeményezésre módosították, hogy tűzoltócsapokat is felszereljenek.

Szalagvágás előtt az elöljárók megemlítették, hogy befejezéshez és átadáshoz közeleg a hasonló ivóvíz-szolgáltató rendszer Firtosmartonosban is.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774