IV. Székelyföldi Lovas Konferencia

( Szavazat)19 megjelenítés
Május 30-án rendezik meg ismét Gyergyószentmiklóson a IV. Székelyföldi Lovas Konferenciát. Erről tartott ma sajtótájékoztatót a szervező Krigel Sport Egyesület elnöke Bajkó Tibor és az eseményt felkaroló Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba. 
 Főként a részletekről számolt be Bajkó Tibor a május 30-án 9 órai kezdettel megrendezendő konferenciával. Felsorolta a meghívott előadókat, majd az előzményekről és az eddigi eredményekről beszélt. Mint elmondta ezúttal is neves szakembereket sikerült megnyerni a lovassport, a lótenyésztés népszerűsítésére. A meghívott előadók között szerepel többek között dr. Kelemen Attila a Román Lovasszövetség alelnöke, a Fogathajtó Bizottság elnöke, dr. Barta Róbert, az állami ménesek vezérigazgatója, aki néhány éve a Román Lóhatoságot vezetve sokat tett az ésszerűsített tenyésztésért. Dr. Jakab Szilárd zetelaki állatorvos amerikai tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel, de jelen lesz dr. Kádár László a Kovászna megyei sportélet jelentős szereplője, és Benedek Lukács, aki a lovasturizmusban rejlő lehetőségekről tart előadást. Sándor Barnabás csíkszeredai díjugrató a lovasugratás technikáiról, István Péter magyarországi nemzetközi lovasbíró pedig a lóidomitásról beszél majd.
Bajkó Tibor az eddigi tapasztalatokat összefoglalva kifejtette, hogy elsősorban a lovas tevékenységek skálájának szélesítését akarták, megelőzve a ló mindennapi szerepének csökkenését. Már Gyergyó térségi lovasnapokról lehet beszélni, számos Kárpátokon túli meghívottal, akik hazamenve nem kis irígységgel adják tovább tapasztalataikat, hiszen náluk gyakorlatilag a díjugratás hagyományával ki is merül a lovaskultúra, míg nálunk van huszármozgalom, fogathajtás, szüreti bál, amire építeni lehet.
Ezeknek próbálunk színes előadásokkal keretet biztosítani a konferencián és természetesen a lovas hagyományaink megőrzésének. Ezt sugallja a konferencia mottója is Ezer éve lovon jöttünk, ezret tovább együtt megyünk! – mondta BajkóTibor, aki reméli, hogy a lendület a jövőben is megmarad, hiszen a három székelyföldi megye tanácsa is a kezdeményezés mellé állt biztosítva gyakorlatilag a konferencia és a hozzá kapcsolódó megyeszerte megrendezett lovas események kibővítését.
Borboly Csaba szerint nem volt nehéz dolog támogatni a lovas eseményeket, hiszen sokat számít a kezdeményezők lelkesedése. Ezt látva a megyei döntéshozó testület úgy határozott, hogy a lovas programok mellé áll. Ugyanakkor tekintettel a térség lóhoz fűződő hagyományaira, az ügy helyet kap Hargita megye turisztikai stratégiájában is.
- Rengeteg lovas tevékenységet támogatunk, arra törekszünk, hogy egyre nagyobb teret nyerjenek a szabadidős tevékenységek körében is. Konszenzusra jutottunk a tanfelügyelőséggel és lovas gazdákkal, a lovas foglalkozások, lógondozás tanrendbe építésével. Úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy a gyerekek felelősséget tanulnak a jellemük is formálódik, kiteljesedik egyéniségük, elsajátítanak egy szeletet, abból ami egykor nemzetként meghatározott és meghatároz minket.
A hobbi mellett turisztikai lehetőség is rejlik a lótartásban. Ezért és hasonló ötletek gyakorlatba ültetéséért támogajuk a lovas konferenciát – mondta Borboly Csaba.
 
Csíkszereda, 2012. május 17.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774