IV. Székelyföld Napok: a közös cselekvés ünnepe

( Szavazat)24 megjelenítés
Több mint kétszáz rendezvény várja az érdeklődőket a IV. Székelyföld Napokon, május 10–17. között. A három megyére kiterjedő eseménysorozatot Hargita és Kovászna megye tanácsa, illetve a két megyei kulturális központ szervezte, Maros megye bevonásával. 
 „Idén is átadjuk a székelyföldi kitüntetést, az Orbán Balázs-díjat, ezúttal, a Kós Károly-emlékév alkalmával, népi építészetben kiemelkedő tevékenységet folytató személyt, illetve egyesületet díjazunk május 15-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Egy másik kiemelkedő esemény az I. Székelyföldi Fotóbiennále díjátadója, amely május 10-én, pénteken 18 órakor kezdődik a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban” – mondta Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke május 7-én, a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón. Részt vett még Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója, valamint Kovács László, a fotóbiennálét szervező Camera Club Siculorum elnöke.
 
Zonda Erika elmondta, a rendezvénysorozat egyik célja, hogy helyi kulturális szervezetek bemutatkozhassanak, amire megvan a lehetőségük, ugyanis több mint száz helyi önkormányzat, valamint civilszervezet vesz részt a szervezésben. „Újdonság, hogy idén sportprogramok is lesznek a kulturális rendezvényeken kívül. A szűkös megyei költségvetés ellenére tartjuk a tavalyi szintet” – hangsúlyozta a Hargita megyei vezérigazgató. Mint elhangzott, a két megyei tanács részéről több mint 100-100 ezer lejt különítettek el a IV. Székelyföld Napokra, de a teljes programsorozat költségvetése ennél sokkal nagyobb, a sok helyi szervező révén. Az Orbán Balázs-díj kapcsán Zonda Erika elmondta, hogy 2011-ben a máréfalvi Kovács Piroska kapta a kitüntetést a székely kapuk megmentéséért végzett önkéntes munkájáért, 2012-ben Beder Tibor volt főtanfelügyelő, megyei tanácsos a köz érdekében kifejtett kiemelkedő időskori tevékenységéért, idén pedig a népi építészetért folytatott munkát díjazzák.
 
Kovács László ismertette az I. Székelyföldi Fotóbiennále pályázatát. A felhívásra négy országból – Romániából, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából – 85 alkotó nevezett be összesen 881 alkotással, a meghirdetett három kategóriában (A kategória – Székelyföld értékei: 258 alkotás; B kategória – fekete-fehér: 299; C kategória – színes: 324). A 881 pályaműből 5 nem felelt meg a kiírásnak, az A kategóriában. A műveket Ádám Gyula, Balási Csaba, Kovács László Attila, Nagy Lajos és Török Gáspár fotóművészek bírálták el. A zsűri a kiírásnak megfelelően három kategóriában három-három díjat ítélt oda, az eredményt pénteken, a kézdivásárhelyi díjátadáson hozzák nyilvánosságra. Kovács László azt is elmondta, hogy a legtöbb pályázó székelyföldi, ezen belül Hargita megyéből jelentkeztek a legtöbben. „Ez természetes, hiszen míg Maros megyében 1, Háromszéken pedig 2-3 fotóklub van, addig Hargita megyében ezek száma 6 fölött van” – magyarázta a Camera Club Siculorum elnöke.
 
Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója szerint évről évre sikerül több tartalmat adni a rendezvénysorozatnak. „Fontos, hogy tudjanak egymás rendezvényeiről a székelyföldi településeken élők. Akkor van értelme a Székelyföld Napoknak, ha Gyergyócsomafalva látszik Csernátonból, és Kézdivásárhely Szovátáról. Arra törekedtünk a szervezés során, hogy egyféle kulturális csere jöjjön létre a megyék között” – mondta az igazgató, példaként említve a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház maroshévízi vendégszereplését, ugyanakkor felhívta a figyelmet a számos gyerekprogramra. Imreh Márton István hangsúlyozta, hogy nemcsak hagyományőrző rendezvények, hanem a kortárs művészet is része a programnak, például a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar közös sepsiszentgyörgyi (május 16., 19.00) és csíkszeredai (május 17., 20.00) koncertje.
 
A sajtótájékoztatón bemutatták a IV. Székelyföld Napok műsorfüzetét, amelyet két nyelven nyomtattak ki, de a benne foglalt információk elérhetők a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon is.
 
Csíkszereda, 2013. május 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774