IV. Nemzetközi Babahordozó Hét. Mottó: A lehetőségek világa

(0 Szavazat)60 megjelenítés

A rendezvény neve: IV. Nemzetközi Babahordozó Hét. Mottó: A lehetőségek világa

Időpont: 2011. október 12–14., Csíkszereda

Helyszín: Hargita Megye Tanácsának termei (15-ös terem, illetve az Amfiteátrum terem)

Szervező: Csíki Anyák Egyesülete

Szervezőcsapat: Albert Csilla (gyógyszerész), Elekes Olga (orvos), Márdirosz Ágnes (színművész).

Csíkszeredában harmadik ízben szerveztük meg a Nemzetközi Babahordozó Hét rendezvénysorozatot. E hiánypótló rendezvény a kötődő nevelés, a gyermekhordozás terén ismeretterjesztő, támogató-bátorító szándékkal jött létre. A babahordozás ugyanis olyan kivételes módja a gyermekeinkről való gondoskodásnak, melynek során a család minden tagja megtapasztalhatja, hogyan oldódnak fel a kisgyermekes léttel kapcsolatos kételyek: miként szabadulnak fel a szülők a bezártság, korlátozottság alól, miközben a babájuknak is megadják a számára oly fontos intenzív együttlétet, hogyan válik részesévé a babával való elmélyült harmonikus kapcsolatnak nemcsak az édesanya, de az édesapa, a testvérek, a nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, egyszóval bárki, aki megragadja a babahordozás adta lehetőségeket, és hogyan győzhetünk le a hordozóeszköz segítségével akár időbeli, akár környezeti, akár testi akadályokat.
A babahordozás tehát egy olyan természetes és mégis modern módja a gondoskodásnak, mely folyamatos testközelséget és biztonságot nyújtva segít kialakítani és elmélyíteni a baba egész későbbi életére kiható kötődést. Lelki egészsége mellett kifejezetten jótékony hatása van testi fejlődésére is: kedvezően befolyásolja izomzatának és csontozatának alakulását, idegrendszeri és mozgásfejlődését. Emellett a hordozott baba természetes módon válik részévé az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezetének, a válaszkész gondoskodás által megerősödve pedig önálló, bizalommal teli, kiegyensúlyozott lényként lép majd ki a világba.
Rendezvényünk utolsó előadója a már megismert Suba Mónika volt, előadásának címe: Óvodaérett gyerekek és szülők. Meglátása szerint az a gyerek, akit a szülője még nem képes elengedni, nehezebben fog beszokni az óvodába, mint az, akit könnyedén elengednek. A szülőnek is meg kell érnie az óvodához, nemcsak a gyereknek. Óvodaérettnek az a gyerek tekínthető, aki néhány órát jól elvan a szülei nélkül is, képes egyedül enni, részben öltözködni, ki tudja fejezni a bánatát és az örömét. Az előadó ötleteket adott, amelyek segítségével megkönnyíthetjük az óvodába való beszokást, az el- és leválást. Záróakkordként nagy népszerűségnek örvendő tombolázást tartottunk, ahol szinte minden résztvevő nyereménnyel távozhatott.
Köszönjük még egyszer a megyei tanács támogatását, az alkalmazottak figyelmességét, segítőkészségét!
 
Támogatók:
Csíkszereda Polgármesteri Hivatala
Hargita Megye Tanácsa
Gutenberg nyomda
Biofruct Kft.
Teaház
Hargita Gyöngye Rt.
 
 
Sajtóvisszhang:
http://csikianyak.ma/2011/10/a-babahordozas-hete-csikszeredaban/
http://www.babaradio.ro/?p=1600
2011. október 11., Csíki Hírlap, Péter Beáta: A babahordozás hete Csíkszeredában, http://szekelyhon.ro/magazin/babahordozo-het-csikszeredaban-1
2011. október 12., Hargita Népe, Indul a babahordozás hete
2011.október 13. Csíki Hírlap, Péter Beáta: Babahordozós séta
http://szekelyhon.ro/galeriak/view/1464/babahordozos-seta-csikszeredaban
 
Sajtótájékoztató nyomán az esemény megjelent:
több alkalommal a helyi sajtóban (Csíki Hírlap, Hargita Népe, Székelyhon.ro), a Babarádió.ro adásaiban, a Nemtv.ro-n (http://nemtv.ro/main.php?m=6&p=5655).
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774