Ingyenes szakképzés kulturális szakembereknek és civilszervezetek képviselőinek

( Szavazat)38 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa és annak kulturális alintézményei kétnapos szakmai képzést szerveznek csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószárhegyi helyszínekkel kulturális szakemberek és civilszervezetek képviselői számára. A képzés részleteit sajtótájékoztatón ismertette október 12-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a szervező alintézmények vezetői: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója.
 
– Egyre több kulturális rendezvény van a megyében, melyek amellett, hogy közösségépítő jellegűek, helyi hagyományokat ápolnak, és viszik a megye hírnevét is. Mégis e rendezvények szervezői sokszor olyan vidéki kulturális szereplők, akiket nem ismerünk, akiket a közösségük nem támogat kellőképpen. Ezért támogatási szerződés alapján, megrendelőként azt kértük a kulturális alintézményektől, hogy készítsék el a három térség kulturális adattárát, és ez alapján tartsuk a kapcsolatot a kulturális tevékenységet végző csoportosulásokkal, valamint támogassuk őket. Egyrészt abban segíthetünk, hogy helyi elismertségre tegyenek szert, másrészt pedig olyan találkozókat, képzéseket szervezhetünk számukra, amelyekhez önmagukban nincs hozzáférésük. Ezért szervezzük meg ez alkalommal térségenként azokat a képzéseket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy jobban érvényesüljenek, tevékenységük látványosabbá váljék, illetve támogatásokat kapjanak – fejtette ki Borboly Csaba a sajtótájékoztatón.
A képzés során az érintettek a következő témákban mélyíthetik el ismereteiket: rendezvényszervezés, kulturális intézményvezetés, jogi kérdések, reklám, szervezeti kommunikáció és sajtókapcsolatok. A szervező három kulturális intézmény négy-négy témával járul hozzá a képzéshez. Ezeket a témákat az intézményvezetők ismertették.
Szőcs Endre szerint „nem az általunk jónak tartott dolgokat szeretnénk ráerőltetni a helyiekre, hanem csupán a tapasztalatainkat szeretnénk közkinccsé tenni, és ezáltal segíteni az ők munkájukat”. Az intézményvezető elmondta, olyan ismereteket szeretnének átadni, amelyek a hétköznapokban segítik a kulturális szereplők tevékenységét, amelyek lehetőséget, utat próbálnak mutatni a lehetséges pénzforrás megszerzésének irányában és segítenek eligazodni a jogi útvesztőkben. A székelyudvarhelyi kulturális intézmény a rendezvényszervezés, a kulturális intézményvezetés, a helyi értékek felismerése, valamint a kulturális intézmények és az internet kapcsolata témákban tart előadásokat.
Ferencz Angéla igazgató hangsúlyozta, a három térségben működő kulturális intézmény tudása adódik össze ebben a képzésben. Bár ezek informális képzések, vagyis nem biztosítanak akkreditált diplomát, az igazgató mégis úgy gondolja, hogy az efajta képzések ebben a szakmában kimondottan fontosak.
– Tanácskozásokat, találkozókat szervezünk, szakmai tanulmányok olvashatók a helyi lapokban, mindennek az a célja, hogy a helyi ismereteket megerősítsük, segítsük a kapcsolattartást, és a térségi kulturális szereplők szakmai identitását körvonalazzuk. Az elmúlt években készült felmérések, szociológiai kutatások, továbbá a mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy a megye falvaiban dolgozó kultúrfelelősöknek, civil szervezeteknek szükségük van az új kihívásoknak megfelelő képességekre, tudásra, igénylik a szakmai tanácsadást és képzést – fejtette ki a csíkszeredai igazgató.
A csíkszeredai kulturális intézmény négy témája a szervezeten belüli és szervezetek közötti kommunikáció, a jogi kérdések, szerződéskötések, az emberi erőforrás kihasználása, illetve a sajtókapcsolatok tudatos használata.
Kassay Péter szerint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ másfél éve foglalkozik a közművelődéssel, és ez alatt az idő alatt volt alkalmuk észrevenni a kulturális szereplők részéről megmutatkozó hiányosságokat. Mivel a legjobban a látványhoz ért, ezért a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ reklám és kultúra, vizualitás a reklámban, valamint általános kommunikáció témákkal járul hozzá a képzéshez.
A három Hargita megyei térségben különböző időpontokban szervezik meg a képzést, így Csíkszeredában október 20-án és 27-én, Székelyudvarhelyen október 21-én és 28-án, míg Gyergyószárhegyen november 25-én és 26-án. A képzésekre jelentkezni, illetve bővebb információkat igényelni a következő elérhetőségeken lehet: a csíkszeredai képzéssel kapcsolatban a Hargita Megyei Kulturális Központ székhelyén vagy a 0266-372044-es telefonszámon, illetve a kultura@ccenter.ro e-mail címen. A székelyudvarhelyi képzéssel kapcsolatban a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén vagy a 0266-214440-es telefonszámon, illetve az office@hagyomany.ro e-mail címen, míg a Gyergyószárhegyen megszervezett képzéssel kapcsolatban a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ székhelyén vagy a 0266-364030-as telefonszámon, illetve a kastelylazar@gmail.com e-mail címen jelentkezhetnek az érdeklődők. A helyek száma korlátozott, túljelentkezés esetén a képzés résztvevőit a jelentkezési sorrend alapján választják ki a szervezők. A képzés végeztével a résztvevők oklevelet kapnak, amely szakmai továbbképzésként elismertethető.
A szervezők kérik a polgármesteri hivatalokat, a civil szervezeteket, küldjenek résztvevőket a képzésre, illetve minden, a kulturális tevékenység szervezésében résztvevő csoportosulás vagy egyéni érdeklődő jelentkezését várják.
Csíkszereda, 2011. október 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774