Indul a Gyermekmosoly 2011

( Szavazat)34 megjelenítés
Az érintett óvodaigazgatóknak és polgármestereknek mutatták be a Hargita Megye Tanácsa Családprogramjának Gyermekmosoly elnevezésű alpogramját és annak a 2011-es évre szóló pályázati kiírása eredményeit június 6-án a megyeházán.
 
A Gyermekmosoly program célját és tavalyi eredményeit Szebeni Erika programfelelős ismertette. Elmondása szerint 2010-ben 44 óvoda és négy osztály falát díszítették rajzfilmfigurákkal, így hozzájárulva a gyerekek kellemes környezetéhez. A pályázati alapon működő program idei kiírására 38 óvoda és egy osztály jelentkezett. A rajzfilmfigurákat a nyári szünidőben festi meg Farkas Barna reklámgrafikus – mondta Szebeni Erika, aki a program lebonyolításának adminisztratív részleteit is ismertette.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Családprogram és azon belül a Gyermekmosoly alprogram távlati céljairól beszélt. A megyeitanács elnök elmondta, hogy rövidesen a megye összesen 67 községéből 18-ban épül bölcsőde kormánypénzből. A tanácselnök szerint ennek hozadékaként a gyerekeket nem kell majd a városi bölcsődékbe vinni, így elkerülhető lesz a szülői környezetből való kiszakításuk. Az óvodai környezet gyerekbaráttá alakítása is azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek kellemes környezetben, kedvenc rajzfilmhőseik között töltsék el azt az időt ami alatt a szüleiktől távol vannak.
– A megyei tanács Családprogramjának alprogramjai és az ezek közti összefüggések is úgy vannak kitalálva, hogy a család problémáit tartsák szem előtt, azokra adjanak megoldást. A program tervezése során úgy tartjuk szem előtt a gyerekek és a gyerekneveléssel járó gondokat, hogy nemcsak a gyerekek ingerdús környezetének megteremtésére törekszünk, hanem a szülők, a családanyák számára is szeretnénk kedvezőbb, részmunkaidős munkalehetőségeket teremteni. Ezzel hozzájárulunk a családok megmaradásához, oly módon, hogy a szülők több időt tölthetnek gyerekeikkel anélkül, hogy a családot ez anyagilag túlságosan megviselné – mondta Borboly Csaba.
A megyei tanácselnök ismertette, hogy az intézmény egy óvodaprogram elindításán is dolgozik, amely révén hosszabbított programú óvodák is megnyílnak. Ehhez a helyi tanácsok támogatását is kérte. Szerinte mindez összefügg: a szépülő óvodák, az épülő játszóterek, a részmunkaidő, mind azt szolgálja, hogy a szülők ne hagyják el a falvakat a városi minőségi gyerekgondozás és oktatás reményében. Így a falvak elnéptelenedése elleni tevékenységként is értelmezhető program, amely a polgármestereknek is érdeke.
A Családprogram összefüggéseiről, és bővítéséről Ádám Ágnes programfelelős számolt be részletesen, majd a Hargita Megye Tanfelügyelőségének részéről Széll Adél, A mese csodálatos világa címmel tartott előadást a mesék tanításának mai vetületeiről és aktuális értelmezéséről, rámutatva egyes gyerekpszichológiai aspektusokra, amelyekre oda kell figyelni a nevelés során.
Csíkszereda, 2011. június. 6.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774