Imagológiai konferencia negyedszerre Csíkszeredában

( Szavazat)42 megjelenítés
Negyedszerre szerveznek nemzetközi szintű interdiszciplináris, imagológiai konferenciát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Tanszékén. A kétnapos rendezvény április 19-én, pénteken kezdődött az egyetem nagyaulájában. A konferencián részt vevőket először Rafain Zoltán megyei tanácsos köszöntötte mint az egyik főtámogató, Hargita Megye Tanácsa képviselője. Beszédében a jelenlegi székelyföldi helyzetre reflektálva kiemelte a székely zászló és tankönyv körül kialakult hangulatot.  
 – A láttatás és a látás kérdésével foglalkozik ez a konferencia. Meggyőződésünk, hogy a kultúrák érintkezési vonalán lévő népeknek kölcsönösen meg kell ismerniük egymás múltját, jelenét, sajátosságait, a jövőre vonatkozó elképzeléseit, mert csak a kölcsönös megismerés alapján alakulhat ki kölcsönös bizalom, kölcsönös tisztelet – mondta Rafain Zoltán.
A megyei tanácsos után Makó Zoltán, az egyetem dékánja köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte az imagológia interdiszciplináris mivoltának fontosságát. Mint mondta, annak ellenére, hogy az imagológia elsősorban humán tudományok kutatási szakterületeihez kapcsolódik, matematikusként nem érzi kutatási ágazatától távol állónak a konferencia témáját.
– Viselkedésünk alapját azok a kognitív sémák képezik, amelyek az emberi agy ideghálózatában alakulnak ki. Ezek a memóriahálózatok működtetik a kultúrával és a mindennapi élettel való kapcsolatunkat. A konferencia témája az, hogy miként láttatjuk a környezetet. Az afelé irányuló nyitottságnak köszönhetően fejlődik a világlátásunk – fogalmazott beszédében a dékán.
Dr. Tapodi Zsuzsanna, az egyetem humántudományok tanszékének vezetője, valamint a konferencia elnöke köszöntötte végül a résztvevőket, aki elmondta, hogy idén elsősorban antropológiai és néprajzi szempontok alapján tartják előadásaikat a kutatók.
– Romániában az imagológiára nem annyira az irodalmon belül fektetnek nagy hangsúlyt, hanem inkább az antropológusok foglalkoznak ezzel. Éppen ezért idén a jelenségek történetének vizsgálatára fektetjük a hangsúlyt, ezen belül is arra, hogy miként viszonyultak az idegenekhez a különböző korok többségi csoportjai.
A megnyitó ünnepélyességét szakmaisággal emelték, ugyanis dr. Pap Klára, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára az egykori Bihar vármegyei görög és zsidó kereskedőkkel szemben támasztott előítéletekről, valamint a velük kapcsolatban kialakult konfliktusokról szóló tudományos munkáját mutatta be, amelyet korabeli bírósági tanúvallomások alapján állított össze.
 
Csíkszereda, 2013. április 19.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774