III. Székelyföld Napok - Szemelvények a május 24-én szervezett programokból

( Szavazat)34 megjelenítés
Május 18–25. között zajlik a III. Székelyföld Napok rendezvénysorozat Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsának, illetve számos civilszervezetnek és intézménynek az együttműködésében.
A program mintegy 150 eseményt kínál a nagyközönségnek a három megye különböző településein. 
 A rendezvény teljes ideje alatt napi programajánlót küldünk a soron következő eseményekről. Részleteket a www.szekelyfoldnapok.ro oldalon találnak.
 
NAPI AJÁNLÓ – Szemelvények a május 24-én szervezett programokból
 
 
Képzőművészet
18 órától – Hargita Megyei Képzőművészek Tárlata, Csíkszereda
A Hargita Megyei Kulturális Központ, valamint Hargita Megye Tanácsa 2012-ben is megszervezi a Hargita Megyei Képzőművészek Tárlatát.
A tárlaton való részvételre felhívást kapott minden Hargita megyében alkotó vagy onnan elszármazott hivatásos képzőművész. A begyűlt hatvanhat munkából 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a kiállítandó negyven alkotást. A zsűri tagjai: Berze Imre szobrász, Botár László képzőművész, Koszti István Miklós grafikus, Ütő Gusztáv képzőművész és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.
Első alkalommal a kiállítást Csíkszeredában, a Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében mutatják be 2012. május 24-én, a Csíki Székely Múzeum Kossuth Lajos utcai kiállítótermében.
A kiállítást Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház kiállítótermében 2012. június 8–28. között, majd Gyergyószentmiklóson a Pro Art Galériában 2012. június 29.–július 16. között láthatja a közönség.
A megnyitók minden helyszínen (a kezdési napon) 18 órától lesznek.
 
A Székelyföld Napok kiemelt programja:
Két rangos eseményre hívjuk a nagyérdemű közönséget Csíkszeredába, a Szent Ágoston-templomba.
19.20 – Székelyföldi kitüntetések átadása: Orbán Balázs-díj
Szervező: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Maros Megye Tanácsa
A Székelyföldi Orbán Balázs-díj
Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsának Székelyföldi Orbán Balázs-díja adományozható azoknak a személyeknek, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért A legnagyobb székelynek nevezett Orbán Balázs felbecsülhetetlen értéket alkotott A Székelyföld leírásával. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye, Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa a régió egyik legjelentősebb kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat a térség érdekében folytatott kimagasló tevékenységért.
A névválasztást az indokolja, hogy Orbán Balázs alakította ki elsőként Székelyföldről a legátfogóbb és leghitelesebb képet, kora közállapotait felmérve pedig a jövőt megalapozó fejlesztést, modernizációt szorgalmazott. A térséget – hagyományos történelmi, földrajzi, gazdasági, kulturális és vallási tagoltsága ellenére – egységes egészként írta le. A díjat olyan személyiségeknek ítélik, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.
2011-ben először adtak át Orbán Balázs-díjat a székelyföldi megyei tanácsok: Hargita Megye Tanácsa a díjjal Kovács Piroska nyugalmazott pedagógust, a székely kapuk készítésének, a különböző stílusok kialakulásának kutatóját és ezek megmentőjét tüntette ki; Kovászna Megye Tanácsa Váncsa György sepsikőröspataki önkéntes tűzoltóparancsnokot, a faluközösségét és a székely társadalmat szolgáló tevékenysége elismeréséül; Maros Megye Tanácsa pedig Simon Juditot, a HIFA Egyesület elnökét jelölte a díjra, az egyesületben végzett közösség-összefogó, kitartó munkájáért.
A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm-es átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas, ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön, erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében.
 
20.00 – A Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar közös koncertje Vezényel: Horváth Gábor – Budapest
A két kamarazenekar közös koncertje immár rendszeres eseménye a mindenkori Székelyföld Napoknak. Az idei koncert meghívott karmestere Horváth Gábor Budapestről.
Horváth Gábor 1975-ben született, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Középiskolai Énektanár és Karvezető szakának végzettje, majd karmester szakon kitüntetéses minősítéssel szerzett diplomát.
2000 novemberétől karvezetést tanít a Liszt Ferenc Zeneakadémián, illetve karvezetést és kamarazenét a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában, ugyanakkor az intézmény Szimfonikus Zenekarának vezetője.
Számos zenekar meghívott karmestere, és operaprodukciókat is vezényel. Különböző versenyek résztvevője és díjazottja, zenei tábort vezet Tihanyban, ugyanakkor vezénylést tanított a svédországi Uppsalai Egyetem által szervezett Erasmus-program keretében.
2009 áprilisában meghívott karmestere volt a Zsolnán megrendezett Central European Music Festivalnak, dirigált a Kassai Ars Nova Zenei Fesztiválon. 2010 májusában karmesterként részt vett a Talentinum elnevezésű zenei fesztiválon Zlínben. 2010-től művészeti vezetője a Gödöllői Szimfonikus Zenekarnak.
A koncert műsorán:
W. A. Mozart: C-dúr „Linzi” szimfónia KV 425
W. A. Mozart: D-dúr szerenád „Serenata notturna” KV239
F. Schubert: 5. B-dúr szimfónia
 
Szervező: Csíki Kamarazenekar Egyesület, Georgius Egyesület, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ
 
Folytatódik a Baricz Gergő-turné
Baricz Gergő énekes, dalszerző, gitáros. 1990. június 26-án született Gyergyószentmiklóson. Az X-Faktor tehetségkutató verseny második szériájában vált ismertté, ahol harmadik helyezést ért el. A tehetségkutató előtt különböző rockegyüttesekben játszott (Mittomén, Lego, Neuronkillers, Hot Snowstorm). Zenéjére nagy hatással van Jeff Buckley, a Doors, Elvis Presley, Leonard Cohen és a Red Hot Chili Peppers.
Baricz Gergő a III. Székelyföld Napok keretében május 23–25. között hat Hargita megyei településen lép színpadra. A koncertek ingyenesek. Szervező: Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ.
A további fellépések időpontjai:
Május 24.
18.00 – Székelykeresztúr, Sportcsarnok
20.00 – Gyergyószárhegyi Művelődési Ház
Május 25.
18.00 – Csíkszentdomokos, Művelődési Ház
21.00 – Gyergyócsomafalva, Borsos Miklós Művelődési Ház
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774