III. Székelyföld Napok - Szemelvények a május 18-ai programokból

( Szavazat)32 megjelenítés
Május 18–25. közötti időszakban zajlik a III. Székelyföld Napok rendezvénysorozat, Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsának, illetve számos civil szervezetnek és intézménynek az együttműködésében. A program mintegy 150 eseményt kínál a nagyközönségnek a három megye különböző településein. 
A Székelyföld Napok időszakában napi programajánlót küldünk a soron következő eseményekről.
A programokról részleteket a www.szekelyfoldnapok.ro oldalon találnak.
 
NAPI AJÁNLÓ - Szemelvények a május 18-ai programokból
 
MEGNYITÓ – SEPSISZENTGYÖRGY
Sepsiszentgyörgyön tartják a III. Székelyföld Napok megnyitóját május 18-án, pénteken 18 órától két grafikai kiállításmegnyitót követően.
 
15.00 órától a Magma galériában Fürjesi Csaba (1969) grafikusművész kiállításának megnyitója zajlik, aki 2010-ben elnyerte el az I. Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját (www.furjesicsaba.hu)
17.00 órától a II. Székelyföldi Grafikai Biennále megnyitója és a nyertesek díjazása a Gyárfás Jenő Képtárban (http://grafikaiszemle.ro/)
A Székelyföldi Grafikai Biennálét első alkalommal 2010-ben szervezték meg. A versenykiállítást Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kezdeményezte. Mindkét megyei művelődési központ számos képzőművészeti műhelyt, tábort és kiállítást szervezett már, és a visszajelzések alapján született meg a felismerés, hogy a térségben a grafikai ágazat megnyilvánulására nagyon kevés lehetőség van, és szükség van egy kiállítással egybekötött grafikai verseny megszervezésére, mely lehetőséget ad a régió grafikusainak a bemutatkozásra, az aktuális grafikai trendek feltérképezésére. A művelődési központok a megyei tanácsoknál találtak támogatást: Hargita, Maros és Kovászna megye tanácsánál, illetve egy magyarországi vállalat biztosította a fődíjat.
Az esemény védnöke Kelemen Hunor volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki a biennáléról elmondta: öröm számára, hogy támogathat egy olyan helyi kezdeményezésű országos, sőt nemzetközi projektet, amely hozzájárul a romániai grafika színvonalának növeléséhez.
A biennále célkitűzései: a régióbeli és kortárs grafika népszerűsítése és bemutatása; a kortárs grafikai törekvések ismertetése és a régió grafikai törekvéseinek bekapcsolása a nemzetközi trendekbe; a kortárs grafika irányvonalainak ismertetése a műkedvelő közönséggel; a régió képzőművészetének fellendítése, az alkotók ösztönzése.
 
18.00 órától A Székelyföld Napok hivatalos megnyitója, díjátadó gála a Tamási Áron Színházban
Az események szervezői: Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Kovászna Megyei Művelődési Központ
 
VII. ERDÉLYI TÁNCHÁZZENÉSZEK TALÁLKOZÓJA - BOROSPATAKA
A Gyimesközéplokon, Borospatakán május 17-20. között megszervezett találkozó programja előadásokat, kerekasztal-beszélgetést, koncertet és táncházat ígér.
 
Május 18-án a zenészeknek és családjaiknak szánt programok keretében előadást tart Mihály Pál és Dr. Könczei Csongor. Május 19-én nyílt nap lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A nyílt nap keretében 11.00 órától Kallós Zoltán, Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő Mezőségi jaj nóták címmel tart előadást, délután 17.00 órától pedig Könczei Árpád Zenész–táncos összefüggések témakörbe kalauzolja a résztvevőket. A nap végén az Üsztürü együttes koncertjét hallgathatják meg az odaérkezők, melyet táncház követ. Részletes információk: +40-744-505022 (Molnár Szabolcs).
Szervező: Gyimesi Skanzen és Panzió, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ
 
20. C S Í K E X P O - CSÍKSZEREDA
Május 17–20. között zajlik a 20. CSÍKEXPO, Csíkszeredában a Vákár Lajos Műjégpályán és a környező szabad területen.
A kiállítás olyan helyi cégeket, mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, magánszemélyeket szólít meg, amelyeknek célja a piac megismerése, forgalmazó keresése, illetve a képviselet vagy vegyesvállalat alapítása.
Látogatható: naponta 10.00 – 19.00 óra között
Szervező: Expo-Har Kft.
 
HAGYOMÁNYOS MESTERSÉGEK UTCÁJA – SZÉKELYUDVARHELY
Május 18–20-án a Székelyudvarhelyi Városnapok keretében, naponta 12.00–19.00 órák között számos kézműves és mesterember várja az érdeklődőket vásárra, kézműves bemutatókra és gyermekfoglalkozásokra, a Hagyományos mesterek utcájába, a Városháza térre.
Szervező: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Artisan Kézműves Egyesület
 
A MAGYAR NYELV NAPJAI - SEPSISZENTGYÖRGY
A Magyar Nyelv Napja az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége hagyományos rendezvénye, amely évről évre, változó helyszínen, szórványban vagy tömbmagyarságban ünnepli az anyanyelvet, szakmai előadásokkal, vetélkedőkkel kirándulásokkal és díjazással.
Május 17–20. között Sepsiszentgyörgyön zajlik a létrejöttének 20. évfordulóját jubliláló eseménysorozat.
A Magyar Nyelv Napjai rendezvény egyik ünnepi mozzanata a Nyelvőrzés Díja átadása május 18-án, pénteken a 10.00 órától kezdődő megnyitó keretében. Ezt a kitüntetést évente egyszer az AESZ elnöksége ítéli oda olyan nyelvészeknek, nyelvművelőknek, közéleti személyiségeknek, akik a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodtak.
Szervező: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége
 
HUSZÁRTOBORZÓ - HÁROMSZÉK
2012-ben a III. Háromszéki Huszártoborzó május 19–20. között zajlik. Uzoni indulással kezdődik, végállomása Szentkatolna, és érinti az Alsó-Oltmente, Orbaiszék és Kézdiszék településeit.
A Háromszéki Huszártoborzót először 2010-ben szervezték meg Kézdiszék településein. A huszártoborzó célja feleleveníteni a katonáskodó székelység verbuváló hagyományát, hiteles módon megismertetni a békés huszártoborzást. A sikert jelzi, hogy több mint 7000 ember vett részt a rendezvényen. A második toborzó Sepsiszék településein és Sepsiszentgyörgyön volt.
A huszártoborzóra egész Székelyföldről érkeznek lovasok Háromszékre.
Szervező: Kovászna Megye Tanácsa, Szilaj Hagyományőrző Egyesület, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774