Ifjúsági nap Hargita megyében 2013

( Szavazat)41 megjelenítés
A fiatalokért, a fiatalokról szólt Hargita Megye Tanácsának Ifjúsági nap Hargita megyében 2013 elnevezésű, kétnapos rendezvénye. A szervezők színes programmal várták az érdeklődőket, ifjúsági konferenciát tartottak Fiatalok Hargita megyében 2020 címmel, díjazták a Nevezd meg a legjobbakat! verseny győzteseit, helyet kaptak az elengedhetetlen csapatmunkák és a csoportépítés, de a sporttevékenységekről, a szórakozásról sem feledkeztek meg. 
 A rendezvényt a csíkszeredai megyeháza márványtermében nyitották meg pénteken, május 24-én délután. Elsőként a moderátor szerepét is betöltő Ferencz S. Alpár tanár, megyei tanácsos köszöntötte a szép számban összegyűlt fiatalokat és kísérőiket. Beszédében kitért a 2014-től érvénybe lépő ifjúsági stratégia kidolgozásának fontosságára, amelyen hosszú ideje dolgozik a Pont Csoport a fiatalokkal közösen.
Jelen volt Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki örömét fejezte ki, hogy a hasonló rendezvényeknek hagyományuk lett a megyében. De, mint mondta, az a legfontosabb, hogy vannak olyanok, akik környezetükért, közösségükért tenni akarnak. Mindannyiukat köszönet illeti, tette hozzá. – Nem felejtjük el, hogy mi is voltunk fiatalok, Hargita Megye Tanácsa mindig partnere lesz és segíteni fogja azokat, akik a közösségért tenni akarnak. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak – zárta beszédét az alelnök.
A Pont Csoport képviseletében Farkas András humoros és mindenki számára érthető interaktív bemutatót tartott arról, hogy mi is a stratégia, miért van szükség annak kidolgozására, és hogyan lehet ezt felhasználni. A 2014-2020-as időszakra vonatkozó Hargita megyei ifjúsági stratégia kidolgozása több hónapja folyik, a munka tavalyelőtt ősszel kezdődött, amikor Hargita Megye Tanácsa az európai uniós Fiatalok lendületben program keretében nyert erre támogatást, ismertette Farkas András. Számos találkozót szerveztek a fiatalokkal térségenként, amikor arra keresték a választ, hogy mit szeretnek környezetükben, milyennek látják a jelenlegi helyzetet, illetve a jövőt. Ezek alapján épül fel a stratégia, amelyhez a pénteki és szombati beszélgetések is hozzájárulnak. Hargita Megye Tanácsa kiemelten odafigyel a fiatalokra, hangsúlyozta Farkas András, erre jó példa az is, hogy megpróbálják megteremteni a háttérfeltételeket a diákmunka szorgalmazásához.
Idén 9. éve, hogy kiemelt ünnepnapjuk van a fiataloknak, így a Hargita Megye Tanácsa által szervezett programsorozat részeként a Nevezd meg a legjobbakat! elnevezésű verseny is többéves hagyományra tekint vissza. Idén négy kategóriában díjaztak: a közösségért kiemelten tevékenykedő fiatalokat, diákönkormányzatok kreatív projektjeit, modellértékű projekteket, illetve az ifjúságbarát önkormányzatokat. Hargita Megye Tanácsa Szent Imre-díjat adományozott a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Diáktanácsának a 2012-es Mikulási és Karácsonyi Ünnepség megszervezéséért, a Csíkajnádi Szent István Szervezetnek a Csíkajnádi Kálvári újraállításáért, a gyergyóalfalvi Atropocentrum Egyesületnek a Kimenő Összművészeti Diákfesztivál megszervezéséért. Ígéret Díjat kapott Albert Krisztina Vivien a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Diáktanácsa körében végzett tevékenységéért, Birtalan Andrea az Atropocentrum Egyesületnél kifejtett munkájáért, György Ottó és Gál Emese, mindketten a Szépvízi Ifjúsági Egyesületnél végzett tevékenységükért. Márton Áron-emlékéremmel jutalmazták Gáll Szabolcsot, Gyergyóalfalu polgármesterét a fiatalok kezdeményezéseinek folyamatos támogatásáért. Ebben az évben a Facebook közösségi oldalon is meghirdettek egy versenyt, amelyen a Madéfalvi Ifjúsági Kezdeményezés nyert a 2013-as farsangtemetésével. A laudációkat Kelemen Gábor, Hargita Megye Tanácsának munkatársa, az európai uniós projektek osztályvezetője mondta. A díjakat Ferencz S. Alpár adta át, jelen volt Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője is.
Ezt követően a moderátor szerepét Ladó Tihamér vette át, akinek szintén elismert a fiatalokért végzett munkája. A jelenlevők egy-egy rövid előadásból megismerhették a Kimenő Összművészeti Diákfesztivált és a Csíkajnádi Kálvária újraállításának folyamatát, amelyek jó példái az összefogás, az önkéntes munka eredményességének. A délután csapatmunkával folytatódott.
Péntek este a szórakozásé lett a főszerep, ennek a helyszíne már a homoródfürdői 6-os villa volt, ahol a Crisis Band biztosította a jó hangulatot. Szombaton pedig ugyanitt folytatódott a program műhelymunkákkal és sporttevékenységekkel.
 
Csíkszereda, 2013. május 26.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774