Idén is megrendezték a Lőrincz Márton nemzetközi versenyt

( Szavazat)35 megjelenítés
Szombaton szervezték meg a XIII. Lőrincz Márton nemzetközi birkózó-emlékversenyt Korondon. A Sóvidék egyik legnagyobb sporteseményét a Lőrincz Márton Sportklub a korondi önkormányzat hathatós segítségével, illetve a Hargita Megyei Sportigazgatóság támogatásával rendezte meg. 
 A Lőrincz Márton sportcsarnokban megtartott rangos sportesemény hivatalos megnyitóját megtisztelte jelenlétével, rövid köszöntővel üdvözölve a jelenlevőket, Katona Mihály, Korond község polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Csíki András, a megyei sportigazgatóság vezetője, Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózószövetség elnöke, valamint Ambrus Sándor megyei tanácsos, a Lőrincz Márton Sportklub elnöke.
Köszöntőbeszédében Borboly Csaba megyeitanács-elnök gratulált a házigazdáknak munkájuk gyümölcséhez, és kifejezte örömét meg bizakodását, hogy a birkózást megszerető sóvidéki, udvarhelyszéki, székelyföldi gyerekek a sport révén nemcsak ügyesebbek és eredményesebbek lesznek, hanem erősebben kötődnek szülőföldjükhöz is.
Ambrus Sándor, a sportklub elnöke megköszönte mindenkinek a támogatást és a jelenlétet, külön kifejezve Korond és a szervező egyesület háláját mindazok felé, akik több száz kilométert tettek meg, hogy jelen lehessenek a sporteseményen.
– Nagy örömet és megtiszteltetést jelent számunkra, hogy a korondi születésű egykori olimpiai bajnok birkózó emlékére szervezett emlékverseny idei alkalmával soraink közt köszönthetjük azt a Hegedűs Csabát, aki 1972-ben a müncheni játékokon a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában olimpiai bajnok lett, megszerezve a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét – mondta el Ambrus Sándor megyei tanácsos, a Lőrincz Márton Sportklub elnöke.
A megnyitóünnepség második felében az esemény díszvendége, Hegedűs Csaba az általa vezetett Magyar Birkózószövetség részéről érdemkereszteket adott át a korondi birkózás kiemelt támogatóinak, köztük Borboly Csaba megyeitanács-elnöknek is. A megnyitó zárómomentuma volt talán a nap legfelemelőbb pillanata: a Magyar Birkózószövetség vezetői bejelentették, hogy a sóvidéki településnek a „Korond, a birkózó város” címet adományozzák. Az első határon túli birkózó város kitüntetésről szóló gyönyörű díszoklevelet Katona Mihály, a község polgármestere vehette át.
 
Lőrincz Márton, az esemény, a korondi sportklub, valamint a korondi sportcsarnok névadója 1911. október 23-án született Korondon. Fiatalkorában Székelyudvarhelyen került kapcsolatba először a sporttal. A harmincas évek gazdasági nehézségei miatt a nyugtalan természetű és az egyre erősödő kisebbségi elnyomást nehezen tűrő fiatalember Magyarországra menekült, ahol előbb Budapesten a Helyiérdekű Vasút (HÉV) alkalmazottja lett, tisztviselői állásban, majd birkózóként a Magyar AC-hez került. Mindkét fogásnemben versenyzett, 1934–37 között kötöttfogásban és szabadfogásban 10 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak. Az 1924. évi stockholmi Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét. Az 1936. évi berlini olimpián – melyre Szentesen készült fel dr. Papp László birkózó társaságában – a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert.
Az aktív sportolástól 1938-ban vonult vissza. A második világháború után külföldre távozott. Cirkuszokban tartott birkózóbemutatókat. 1948-ban Argentínában telepedett le, ahol 1951-ben autójavító műhelyt indított, majd birkózóiskolát nyitott, és itt élt 1969. augusztus 1-jén bekövetkezett haláláig.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774