Idén először ítélik oda Hargita Megye Tanácsa 3600 lejes, képzőművész-diáknak szóló ösztöndíját

( Szavazat)32 megjelenítés
Új kezdeményezés a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központban: székelyföldi művészeti szakközépiskolák végzős diákjai találkoznak képzőművészeti egyetemek tanáraival. A cél kettős: a diákok szembesülnek az elvárásokkal, a tanárok pedig felmérik a „felhozatalt”. 
 Csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi középiskolák 23 végzős diákja alkot egy hétig Gyergyószárhegyen. A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott kulturális és művészeti központ egyhetes, rendhagyó projektje az, aminek során a diákok tanáraikkal közösen javíthatnak tudásukon, mintegy „intenzív, közös magánóra-sorozaton”.
– Nincs külön elnevezése a projektünknek papíron, de immár Korrektúratábor néven emlegetjük, ezt a nevet én adtam, de mindannyian így érezzük – fogalmazott Kassay L. Péter, a kulturális és művészeti központ igazgatója.
Siklódi Zsolt táborvezető, az intézmény művészeti vezetője emlékeztetett arra, hogy 30-40 évvel ezelőtt, amikor csak a marosvásárhelyi képzőművészeti iskola létezett, egyszerű volt a helyzet: minden tehetséges diák ott tanult, és onnan mehetett egyetemre, ám ma, amikor csak Székelyföldön négy ilyen középiskola van, a Szárhegyi Központ vállalja fel annak a „tölcsérnek” a szerepét, amelyen keresztül a diákok a főiskolákra irányulhatnak. Fontos, hogy a székelyföldi diákok értesüljenek a lehetőségekről, megismerjék a tanárok prezentációiból a képviselt egyetemeket, és az is, hogy lehetőleg magyarlakta területek egyetemein szívják magukba a tudást.
A kezdeményezés teljesen új, és vezetői szerint „több mint hiánypótló”, hiszen nincs még egy ilyen próbálkozás Székelyföldön – ezért is próbálja átfogni annak teljes egészét. A program keretében minden tanár átnéz minden mappát, és naponta mindenki egy-egy feladatot ad a részt vevő diákoknak. Este közös korrektúra, minden tanár elmondja véleményét az aznap született alkotásokról, amelyet a diákok közösen hallgatnak meg, tehát még jobban szembesül az illető egyetem elvárásaival.
Fontos az ösztöndíj is, hiszen legalább egy diákot hozzásegít a továbbtanulás lehetőségéhez, és egyben versenyhelyzetet is teremt: Hargita Megye Tanácsa 3600 lejes ösztöndíjat alapított, amely szerencsés felvételi esetén minden iskolai hónapra 400 lejt jelent annak a táborozó diáknak, akit a szakmai grémium kijelöl a szárhegyi tábor végén.
A tábor szakmai vezetői képzőművészeti egyetemek jeles képviselői: Erőss István egyetemi docens (Eger), Szepessy Béla főiskolai docens (Nyíregyháza), Kolozsi Tibor egyetemi adjunktus (Kolozsvár), Wass Sándor egyetemi asszisztens (Nagyvárad), Erdődy József egyetemi adjunktus (Budapest).
 
Gyergyószárhegy, 2013. április 10.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774