Hulladék- és energiagazdálkodási stratégia készül Csíkszeredában

( Szavazat)67 megjelenítés
 
A RESEEties projekt első megbeszélését július 24-én, a csíkszeredai megyeházán tartották. Az európai uniós finanszírozású projekt – amelyben Hargita Megye Tanácsa Energiagazdálkodási Ügynöksége partnerként vesz részt – célja az erőforrások hatékony felhasználásának elősegítése települési szinten, az energia- és a hulladékgazdálkodásra fókuszálva. Az energiagazdálkodási ügynökséghez társult Hargita Megye Tanácsa mint stratégiai partner és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, amely a projekt fő haszonélvezője lesz, ugyanis Csíkszeredában készül el az az integrált hulladék- és energiagazdálkodási stratégia.
 
 
Sikeres stratégia csak úgy alkotható, ha a folyamatba minden érintett felet bevonnak, ezért a megbeszélésre egyaránt meghívást kaptak a civil és a közszféra képviselői. Az eseményen részt vett az ECO Csík Kft., a Goscom Rt., a csíkszeredai polgármesteri hivatal, Hargita Megye Tanácsa, a Zöld Székelyföld Egyesület, a Csíki Transz Kft., az Electrica Rt. és a lakószövetségek képviselője. A stratégiaalkotás első lépéseként adatokat gyűjtenek augusztusban, a cél Csíkszereda energiafogyasztásának és hulladéktermelésének felmérése tíz évre visszamenőleg. Az összegyűjtött adatok alapján előrevetítik a város helyzetét az energia- és a hulladékgazdálkodás terén, a kapott információk alapul szolgálnak majd a stratégiaalkotásban.
 
Csíkszereda 2013. április 2-án csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez (Covenant of Mayors), ahhoz az egyedülálló európai mozgalomhoz, melyben a helyi és regionális önkormányzatok kötelezettséget vállalnak arra, hogy saját területükön növelik az energiahatékonyságot, és kiterjesztik a megújuló energiaforrások használatát. Az elkötelezettséggel az aláíróknak az a céljuk, hogy elérjék és túlszárnyalják a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését, amit az Európai Unió 2020-ra célul tűzött ki. A szövetség tagjai ugyanakkor vállalják, hogy két éven belül elkészítenek egy úgynevezett Fenntartható Energia Akciótervet, amely tartalmazza azokat a lépéseket, melyekkel az adott település el fogja érni a kibocsátáscsökkentést. Az összegyűjtött adatok az akcióterv elkészítésében is felhasználhatóak lesznek.
 
A következő megbeszélést szeptemberben tartják, amikor is bemutatják az adatgyűjtés eredményeit. A projektet az Európai Bizottság Délkelet-európai Transznacionális Együttműködési Programjából (South East Europe Programme) finanszírozzák. Az energiagazdálkodási ügynökség a projekt révén 120 ezer eurót költhet a fent említett stratégia megalkotására.
 
Csíkszereda, 2013. július 24.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774