„Hogyan tovább, Székelyföld?” – turisztikai kérdések a rádióban

( Szavazat)105 megjelenítés
Kettős ünnepnapon – a Marosvásárhelyi Rádió 55. születésnapján, illetve a „Székelyföld hangja!” szlogennel induló egész napos magyar nyelvű adásának nyitónapján – Borszékről jelentkezett március 2-án a rádió Vendégségben című műsora. A kétórás élő adás meghívottai Borboly Csaba megyeitanács-elnök mellett Mik József, Borszék polgármestere, Farkas Aladár helytörténész, városi tanácsos, Sárpátki Melánia és Szőts Béla borszéki panziótulajdonosok és Ballai Erzsébet helyi magyartanár voltak. 
 Tóth Béla szerkesztő-műsorvezető adásának kihelyezett stúdiójaként a Bella Villa konferenciaterme szolgált.
Borboly Csaba úgy fogalmazott: a Marosvásárhelyi Rádió fontos és hiteles hírforrás Hargita megyében is, továbbá kiemelte közösségépítő jellegét. Megköszönte a szerkesztőknek, hogy e számukra történelmi napon Borszéket választották az adás helyszínéül. Üdvözölte a megduplázódott magyar nyelvű adást, méltatta Szász Attila főszerkesztő-helyettes, a magyar nyelvű szerkesztőség vezetője és munkatársai, illetve az RMDSZ erőfeszítéseit, melynek köszönhetően létrejöhetett.
(Mint ismeretes, március 2-től új frekvenciákon (lásd mellékelve) sugározva – interneten a http://www.marosvasarhelyiradio.ro/ oldalon – naponta 8 és 22 óra között folyamatosan szól „Székelyföld hangja”. Az utolsó órában német nyelven is szólnak az óránkénti hírműsorok, háromórás hírháttér és esti mese mellett.)
A március 2-i adásban a borszéki turizmus helyzetéről beszélgettek, melynek kapcsán Borboly Csaba elmondta, fontos nem csak a térség, hanem egész Székelyföld számára. 2009-ben dolgozta ki a turisztikai stratégiát Hargita Megye Tanácsa, ezt hangolták össze Borszék saját tervével. A két stratégia egymást erősíti, ennek köszönhetően 15 évre előre látják a turizmusban rejlő lehetőségeket. Gyergyóditrónál egy Bukovina felé vezető útszakasz megépítését tervezik, akárcsak Orotván Szucsáva megye felé. Borszéken adottak a feltételek egy síparadicsom működtetéséhez, a román szaktárca jelenlegi vezetője szerint is prioritás a Moldova-Erdély autópálya, tehát a település húzóerő lehet egész Székelyföld számára, fejtette ki a megyei tanács elnöke. Aktív turizmus, fürdő, székely termékek, gasztroturizmus – mondta a kulcsszavakat. Mindehhez Borszékon jó csapatot alkotnak a turisztikai szakemberek – tette hozzá.
Mik József polgármester jelezte: Hargita Megye Tanácsa partnerként segítette, és számos megvalósítást könyvelhettek el az elmúlt négy évben. A továbbiakban is szükségük van a partnerségre a fejlődéshez. Az 500 férőhelyes wellness-kezelőközpont 60%-ban elkészült az eddig kapott 6 millió euróból. A befejezéshez még 3 millió euró szükséges, erre eddig csak ígéretet kaptak. A létesítményt a terv szerint 2012 végére kellett volna elindítani. Ismertette: a térség legkorszerűbb sípályájának köszönhetően megnőtt a látogatottsága a településnek, ha a kezelőbázis is elkészülne, egész évben látogatnák a turisták. Jelenleg fennakadást okoz egy engedély, amit Bukarestből kell megkapniuk, illetve a központ romos műemléképületeinek felújítása. A panziósokkal és a Borszéki Vendégvárók Szövetségével viszont jó a kapcsolatuk, ami a munka alapja. „Jó úton vagyunk, a turisták lassan visszaszoknak Borszékre”- összegezte az elöljáró.
Farkas Aladár helytörténész kiemelte: körülbelül százezer eurós befektetést jelent a tulajdonosoknak egy villa korszerűsítése, ezért nehézkes ez a folyamat.
„Most érdemes Borszékre befektetni, mert itt elindult valami” – vélte Sárpátki Melánia, a borszéki Korona Panzió vezetője, ezt erősítette meg Szőts Béla, a Bükkhavas Panzió adminisztrátora.
Ballai Erzsébet magyartanár és Berecz Szabolcs diák Arany Jánosra emlékezett születésének évfordulóján.
A helyszíni főzőrovatban a villa mesterszakácsa ajánlott ünnepi székely eledelt a hallgatóknak.
Zárásképpen a hallgató megtudhatta: Borszéken még két hétig várják a sízőket.
A március 2-i borszéki teljes adás a Marosvásárhelyi Rádió online archívumában meghallgatható:
 
Az adásidőben készült fotón balról-jobbra: Ballai Erzsébet, Sárpátki Melánia, Borboly Csaba, Tóth Béla, Mik József, Farkas Aladár.
 
Borszék, március 2.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774