Hogyan tovább a Csomád–Bálványos-térség turisztikai fejlesztése kapcsán?

( Szavazat)40 megjelenítés
Levélben fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Csomád–Bálványos-térség turisztikai rehabilitációjának ügyében az érintett polgármesteri hivatalok, közbirtokosságok és a helyi turisztikai egyesület vezetőihez május 9-én. A tanácselnök levelében arra kérte a tusnádfürdői, a tusnádi és a csíkkozmási polgármestert, a tusnádi, csíkkozmási és lázárfalvi közbirtokossági elnököket, illetve a Tusnádfürdő Turisztikai Egyesület elnökét, foglaljanak hivatalosan is álláspontot a megyei tanács Csomád–Bálványos-térség környezetbarát turisztikai fejlesztésére irányuló elképzeléseiről.
A Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzeglápot is magában foglaló térség turisztikai fejlesztésével egy, a megyei tanács által nemrég létrehozott munkacsoport foglalkozik, amely szem előtt tartja a szóban forgó területek természeti értékeinek megőrzését. A munkacsoport rövid távú elképzelései között szerepel a már meglévő turistaösvények feltérképezése, felújítása és újak létrehozása. Ez a folyamat már el is kezdődött Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának együttműködésével. Szintén a munkacsoport rövid távú elképzelései között szerepel tanösvények létrehozása civil szervezetek bevonásával, pihenőhelyek, kilátók építése, tájékoztató táblák kifüggesztése, illetve szeméttárolók és környezetbarát illemhelyek kihelyezése a tó környékére. A hosszabb távú célok közül a bicikliutak kialakítását és a Szent Anna-tó környéki táborhely rendbetételét említjük, de az érdeklődők a munkacsoport tevékenységéről bővebben tájékozódhatnak a megyei tanács honlapján (http://www.hargitamegye.ro/csomad_balvanyos).
– A Csomád–Bálványos-térség környezetbarát turisztikai fejlesztését kezdtük el, melynek során egyik fő célunk a természeti értékek megőrzése. Ezért csalódottan tapasztalom, hogy rosszindulatú pletykák kezdtek terjedni, amelyek mögött egyes érdekcsoportoknak a környezetvédelem leple alá bújtatott gazdasági érdekei húzódnak meg. Megelégeltem, hogy sötétzöld érveket hangoztatva próbálnak egyesek környezetbarát, a helyi közösségek hasznát szolgáló fejlesztéseket megakadályozni, miközben valójában saját gazdasági érdekeiket védik – nyilatkozta Borboly Csaba.
Legutóbb a tusnádfürdői terelőút – amely a helyi turisztikai fejlesztések részét képezi – megépítését nehezményezte a zöldek egy csoportja.
– A terelőúttal csökkentenénk a városon és a szomszédos Tusnád településen áthaladó teherautók okozta légszennyezést, a helyi lakosok, a turisták számára biztonságosabb, korszerűbb városi környezetet biztosítva, ahol biztonságosan közlekedhetnek a gyógyturizmus kínálta lehetőségeket kihasználó idősebb látogatók, de a környező táj szépsége által odalátogató fiatal turisták is – indokolta a terelőút megépítésének idegenforgalmi jelentőségét Borboly Csaba.
A terület, amelyen az elfogadott terv szerint áthaladna a terelőút, jelenleg nem része a Natura 2000 természetvédelmi övezetnek. Az új terelőút a tervek szerint a megyehatárnál válna ki az E578-as számú nemzetközi útból, és átlagosan egy kilométer távolságban követné annak vonalát keleti irányban, majd Tusnád falut is elkerülve csatlakozna ismét a nemzetközi úthoz, tehát a mellékelt ábra alapján nem érintené a Natura 2000-es területet. A magukat zöldeknek vallók mégis azzal kampányolnak, hogy Natura 2000-es területet érint a terelőút, ezzel is megtévesztve a közvéleményt.
– Szó sincs tehát arról, hogy a tervezett út átvágná a Nádasfürdő természetvédelmi területet, vagy félbevágná a vulkanikus tavat rejtő hegykúpot. Ráadásul fás területet is minimálisan érint, tehát nagy mennyiségű fát sem kellene kivágni, ahogy egyes zöldek állítják – hangsúlyozta a tanácselnök. – Kizárólag csak olyan fejlesztéseket szeretnénk kivitelezni, amelyekkel a helyiek is egyetértenek, hiszen az ő érdekükben tesszük. Azt szeretnénk, hogy jobb életkörülményeket, jobb megélhetést biztosítsunk számukra a turizmus fejlesztése révén, miközben a természeti értékeket megőrizzük a jövő generációi számára. Munkánkkal a helyi tanácsok, a közbirtokosságok, a helyi turisztikai egyesület ez irányú céljainak megvalósítását segítenénk. Ezért kértem levélben az érintett önkormányzatokat, közbirtokosságokat, turisztikai egyesületet, hogy közöljék hivatalos úton is álláspontjukat: mit szeretnének, folytassuk-e az elkezdett folyamatot, vagy ha nem, akkor azt, hogy milyen irányban szeretnének továbbhaladni.”
Csíkszereda, 2011. május 9.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774