Hogyan tarthatók a fiatal tehetségek vidéken?

( Szavazat)37 megjelenítés

Gyergyócsomafalvára érkezett Hargita Megye Tanácsának Székelyföldi Akadémia című rendezvénysorozata augusztus 2-án. Dr. Biró A. Zoltán, a Sapientia egyetem dékánja a székelyföldi fiatalok helyzetét elemezte, Süveg Éva építőmérnök, Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának szaktanácsadója pedig a megyei tanács székelykapu-, faluképvédelmi és Modern székely ház programjáról beszélt.

 

Köszöntőjében Márton László Szilárd polgármester kijelentette: a közösség hangadóinak bele kell szólniuk a közpolitikába, erre lehetőséget kell nekik adni. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint a helyi értelmiség megyénkben jórészt kivonult a helyi közélet alakításából, és a megyei tanács ezzel a rendezvényével őket akarja megszólítani, illetve bevonni a politikai döntések előkészítésébe, ami még nem jelent politikai szerepvállalást az értelmiségiek részéről, a velük való konzultáció viszont elengedhetetlen, az országos döntések előkészítésében is. „Akadémiánk az autonómia építéséről szól, amelyért autonóm módon cselekedni kell” – jelentette ki Borboly Csaba.

Dr. Biró A. Zoltán előadásában rámutatott arra, hogy a legtöbb intézmény bezárja a kapukat a fiatalok előtt (két kivételt említett: Hargita Megye Tanácsát és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatát), a családok pedig „túlprotezsálják” a fiatalokat, amivel a fiatalok jó része visszaél, húzza-halasztja a tanulást, nem siet a munkaerőpiacra. Ezt a fiatalok úgynevezett parkolási gyakorlatának nevezzük, azazhogy bizonyos életkorig nincs stabil munkahelyük. További probléma, hogy a vidékiség taszítja a fiatalokat, a kreatív tehetségeknek „szűk” a vidék, és az iskola nem nevel gyakorlatiasságra.

A dékán a felsorolt problémákra a következő megoldásokat vázolta fel: a családok legyenek szigorúbbak a gyerekekkel szemben, az iskolában fordítsanak nagyobb hangsúlyt az oktatáson kívüli, közösségformáló tevékenységekre, a média sorozatot indíthatna sikeres fiatalokról, az alkalmazók, hivatalok pedig hagyják a fiatalokat, hogy érvényesítsék új tudásukat, és hagyják őket kapcsolati hálózatot, illetve lobbit építeni.

Süveg Éva szerint a megyei tanács székelykapu-, faluképvédelmi és Modern székely ház programjának várt eredménye a hagyományokon alapuló egységes falukép kialakítása és a vidéki életforma népszerűbbé válása. A szaktanácsadó a fenti programok mellett ismertette azt a törvényt, amelynek értelmében a helyi tanácsoknak három hónap alatt azonosítaniuk kell településükön azokat az elhanyagolt épületeket, amelyek veszélyesek a járókelőkre, vagy zavaróak a településkép szempontjából, és fel kell szólítaniuk a tulajdonosokat, hogy újíttassák fel az épület homlokzatait. A jogszabály szerint a helyi önkormányzatok segíthetik azokat a családokat, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el az országos átlagbért, így nincs módjuk erre a felújításra, ám az építészetileg értékes településrészeken e nélkül a feltétel nélkül is támogatásban részesülhetnek az érintett családok.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774