Hogyan nézzünk szembe egy esetleges élelmiszerválsággal?

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Homoródszentmártonban tartották meg a Székelyföldi Akadémia soron következ eladásait október 23-án. Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa és Ferencz Lehel kertészmérnök A helyi gazdák és a vidék jövje. Fenntarthatóság, önellátás, szerves növénytermesztés – elméleti és gyakorlati példák címmel tartottak eladást, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója pedig Erdgazdálkodás, vadkárok Hargita megyében címmel. 

A megjelenteket Biró Barna Botond megyei tanácsos köszöntötte, majd következtek az eladások. Ferencz Lehel szerint földjeink egyre rosszabb állapotba kerülnek, a hatalmas mennyiség vegyszerek és mtrágyák hatalmas problémákat okoznak: környezetszennyezés, kizsigerelt talajok, megfertzött vízkészletek, egészségi problémák, betegségek mindenütt. „Az emberekben az a beidegzdés van, hogy a mai világban, egy növekv társadalomnak nem lehet biztosítani az élelmiszer-ellátást természetes termesztési módszerekkel. Ennek az önpusztító és önromboló életmódnak kéne véget vetnünk, talajainkat változtassuk termtalajjá természetközeli módon, vegyszerek, mtrágyák nélkül” – hangsúlyozta a kertészmérnök.
Bányász József szintén az ember környezetkárosító tevékenységére hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy egy energiaválság esetén élelmiszerválsággal kell számolni, és a kihívásra új vezérelvvel lehet válaszolni. Például: a gazdának egészséges, méregmentes élelmiszert és nyersanyagokat kell elállítania, a talaj termelképességét hosszú távra tudnia kell biztosítani (vetésforgó, szerves trágya, biodinamikus gazdálkodás, innovatív technológiák révén), az állatokat megfelel körülmények között kell tartania, az ivóvízkészletekre, természetes életterekre ügyelnie kell. Emellett fenn kell tartania a kultúrtáj sokszínségét, nem utolsósorban pedig meg kell tanulnia a szövetkezést mint jövbemutató magatartásformát, ehhez azonban a tudatos fogyasztók szolidaritására is szükség van.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója a fenntartható erdgazdálkodásról s az erdészeti törvénykönyv tervezett módosításáról beszélt. Szerinte a fenntartható erdgazdálkodáshoz a következ lépések megtétele szükséges: a fa értékesítése feldolgozott állapotban, az erdei gyümölcsök ésszer begyjtése, feldolgozása és értékesítése, a legelk ésszer kihasználása, illetve állattartás, turistaösvények, utak, havasi panziók építése, fejlesztése, a vadászturizmus fellendítése, faipari klaszterek megalakítása, erdtulajdonosok, feldolgozók, oktatási intézmények, környezetvédelem, vadászegyesületek.
Az erdészeti törvénykönyv kormány által tervezett módosításait ismertetve az igazgató elmondta, hogy a száz hektáron aluli erdterületek üzemtervezésének költségét felvállalná az állam, az erdtulajdonosok lábon állva nem értékesíthetnék a faanyagot, csak rámpára rakva, osztályozva.

Csíkszereda, 2013. október 24.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774