Hivatalosan is megnyitották a VIII. Szárhegyi Írótalálkozót

( Szavazat)35 megjelenítés
A megyei önkormányzat számára fontos az írott szó támogatása
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szárhegyi Írótalálkozót szeptember 6–9. között Gyergyószárhegyen, a Hargita Megye Tanácsa intézményeként működő Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központban, a megyei önkormányzat, az Alkotóközpont és a Székelyföld folyóirat közös szervezésében. Péntek délelőtt a találkozó hivatalos megnyitóján elsőként Kassay Péter, az Alkotóközpont igazgatója köszöntötte, házigazdaként, a több mint ötvenfőnyi résztvevőt. 
 – Örülök annak, hogy kétévenként egyre gyarapodó számban tudunk találkozni, örülök, hogy fontos a kortárs magyar irodalom, és ilyen szép számban üdvözölhetem itt ma önöket – hangoztatta az Alkotóközpont vezetője, aki külön köszöntötte a jelenlévők között helyet foglaló Markó Béla költőt, Petres Sándort, Hargita Megye Tanácsának alelnökét, dr. Zsigmond Barna Pált, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, valamint a vitaindító nagyelőadást tartó Pomogáts Béla irodalomtörténészt.
Hargita Megye Tanácsa nevében Petres Sándor alelnök köszöntötte a találkozó résztvevőit, kiemelve, hogy a megyei önkormányzat számára fontos az írott szó, ezért igyekszenek odafigyelve és átgondolva támogatni azt.
– Hargita Megye Tanácsa egyrészt, ad hoc módon, különböző könyvek kiadását támogatja, de kiemelhetjük a százkötetesre tervezett Székely Könyvtár sorozatot is. Ugyanakkor igyekszünk a különféle kiadókkal stratégiai szövetségre lépni, és az elkövetkező évekre a támogatási rendszert még jobban használni – emelte ki az alelnök. Petres Sándor beszéde végén felhívta a figyelmet korunk egyik rákfenéjére: – A mai világunk egyre inkább arról szól, hogy mind többen és többen vannak, akik nemhogy leírni nem tudják a gondolataikat, hanem nincsenek leírásra méltó gondolataik. A copy-paste világban a reményt azok jelentik, akik le tudják írni saját gondolataikat, példát mutatva másoknak is.
A köszöntőbeszédek sorát dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul folyatta, aki beszédében a „szavak művészeit” üdvözölte, kiemelve annak fontosságát, hogy a találkozó remek lehetőséget kínál az erdélyi magyar irodalom sajátos kérdéseinek megbeszélésére.
– Irodalomtörténészek és irodalmat alkotók találkozása a mostani, ugyanakkor generációk találkozása is – summázta a főkonzul.
Egyed Péter esszéista, filozófus, a projekt szakmai felelőse az írótalálkozók történetéről és az idei találkozó szervezési hátteréről számolt be.
– A Szárhegyi Írótalálkozó szabad baráti kezdeményezés, semmiféle formális jellege nincs, és meglátásom szerint pontosan ebben van az ereje – hívta fel a figyelmet.
Végül Fekete Vince költő, a Székelyföld folyóirat szerkesztője kívánt eredményes tanácskozást a résztvevőknek.
A megnyitót követően Pomogáts Béla irodalomtörténész Erdélyi irodalom – múlt, jelen, jövő címmel tartotta meg vitaindító nagyelőadását. Előadása első felében elmondta, hogyan került kapcsolatba az erdélyi magyar irodalommal, és miért foglalkoztatja azóta is.
– Az erdélyi magyar irodalomnak mint szellemi intézménynek a létrejöttét és természetét szerettem volna bemutatni – nyomatékosította az előadó, aki az erdélyi irodalom lehetséges további életútjára és ennek értelmére is rávilágított.
Az írótalálkozó keretében szeptember 8-án, szombaton délután 18 órától adják át a Hargita Megye Tanácsa által alapított, pénzdíjjal is járó Csiki László Irodalmi Díjat.
 
Gyergyószárhegy, 2012. szeptember 7.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774