Hidegségi útátadás és falufórum

( Szavazat)30 megjelenítés

Hidegségben, október 24-én adta át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a 127A jelzésű megyei út felújított szakaszát.  Ezt követően az elnök a bánpataki Süket-iskolában tartott falufórumon ismertette a településen megvalósult fejlesztéseket, és egyeztetett a helyi lakosokkal azok problémáiról, elképzeléseikről. 

Szép számmal jelentek meg a hidegségi lakosok a 127A jelzésű megyei út legfrissebben felújított szakaszának átadásán. Mint azt polgármesterük, Mihók Péter az átadási ünnepségen elmondta, pár éve még álomnak is sok volt, hogy ilyen jó útja legyen a településnek. „Szerencsés helyzetben van Gyimesközéplok, hogy az árvizek utáni pénz nélküli nehéz időszakban utat vehetünk át” – fogalmazott a polgármester. Mihók köszönetét fejezte ki az RMDSZ-es politikai képviseletnek, hogy kevésből is sikerült pénzt juttatnia a településükre.

A 127A jelzésű megyei úton múlt évben végeztek nagyobb mértékű javításokat. Jelenleg a település bejáratánál található Tatros-hídtól kezdődően 1,1 kilométeres hosszúságú forgalmas szakaszon hat centiméteres aszfaltréteggel erősítette meg az utat Hargita Megye Tanácsának Útgondnoksága. A megerősítési munkálatot – amit útfestés fog követni – technikai okok indokolták ezen a forgalombiztonsági szempontból szeszélyes útszakaszon.

Borboly Csaba tanácselnök az átadási ünnepségen megígérte, továbbra is odafigyelnek Hidegségre, és a lehetőségekhez mérten támogatják fejlesztési elképzeléseiket. „A hidegségiek is megérdemlik, hogy ugyanolyan kényelmesen éljenek, mint a városi lakosok. Rácz Árpád megyei tanácsos, helyi iskolaigazgató szorgalmazására nagyobb súlyt kapott az út ügye, és ugyanígy más területeken is segítjük a fejlesztéseket, így a kultúrotthon felújítását, vagy a sportbázis megépítését” – mondta az elnök az útátadást követő falufórumon. Borboly Csaba bátorította a helyieket, alapozzanak helyi sajátos értékeikre, hiszen a térség jövőjét a turizmusban és a mezőgazdaságban látják. A tanácselnök további konzultációkat szorgalmaz, és információkkal is segítené a helyieket, hogy azok az aktuális fejlesztési trendekhez igazodó hosszabbtávú jövőkép mentén építhessék fel mindennapjaikat.

A falufórumon jelenlevő Rácz Árpád megyei tanácsos szerint jelenleg a sportbázis felépítése és a kultúrotthon felújítása mellett a hidegségi óvoda felépítése lenne a legfontosabb a település életében. A tanácsos reményét fejezte ki, hogy sikerül kormánypénzek segítségével pár év alatt ezt is befejezni.

Becze István megyei tanácsos a gyimesbükki vasút ügyében tájékoztatta a falufórum részvevőit. A vasút működése jelentős mértékben befolyásolja a helyiek mindennapjait, például a Galac-Temesvár gyorssal járnak a diákok az nagyenyedi iskolába. Becze megnyugtatta a helyieket: bár felröppent a hír, hogy teljesen le fog állni a vasút, lobbi eredményeként elindult a felújítás, és november végéig helyre fog állni a vasúti közlekedés.

A falufórumon kiderült, a helyiek legnagyobb problémája a tej és a hús értékesítése. Borboly Csaba elmondta, bár a mezőgazdaság nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe, és így sajnos eléggé korlátozott ebben a tekintetben a megyei tanács támogatási lehetősége, megtesznek minden tőlük telhetőt ezeknek a problémáknak a megoldására, hogy helyi termelők helyi üzemekben dolgozhassák fel termékeiket. A termékek értékesítése érdekében össze kell, hogy fogjanak a helyi termelők – hangsúlyozta Borboly.

Egy másik égető problémaként a helyiek a távolsági autóbuszjáratok megszűnését említették. Elmondták, félnek, hogy nem fogja egy közszállítási cég sem a hosszú távolság miatt felvállalni a helyiek szállítását, pedig sokan napi szinten ingáznak munkahelyre, iskolába. Borboly Csaba elmondta, a közbeszerzésen egy csomagban hirdette meg Hargita Megye Tanácsa a távolsági autóbuszjáratokat, pontosan amiatt, hogy a gyimesközéplokihoz hasonló, nagyobb távolságú járatok se maradjanak szolgáltató nélkül. Borboly szerint, ha nem óvja meg senki a közbeszerzési eljárást, november elsejétől kezdődően – amikor megszűnik az eddigi szolgáltatás – már egy újabb cég fogja biztosítani a gyimesközéplokiak szállítását.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774