Hiánypótló rendezvénynek számít az Építjük Erdélyt képzéssorozat

( Szavazat)30 megjelenítés
Kedden, január 11-én zárult az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett Építjük Erdélyt 18 hónapos képzéssorozat közösségi vezetőképzőjének székelyföldi szakasza. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bodor László, a MIÉRT elnöke és Tánczos Barna, az RMDSZ Ügyvezető alelnöke a Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatójuk alkalmával közösen értékelték a nagyszabású programot.

 

Borboly Csaba beszédében kifejtette, hogy „Az Építjük Erdély egy kiemelkedő kezdeményezés, melyben Hargita Megye Tanácsa is részt vállalt, hisz alapvető fontosságú, hogy olyan felkészült, fiatal értelmiségünk legyen, aki képes az életben eredményesen eligazodni.” Meglátásában a mai oktatási rendszer diplomát egyre könnyebben ad, azonban nem biztosítja a fiatalok számára azt a tudást, amellyel az egyetem padjaiból kikerült értelmiségi közösségi irányító szerepet tud felvállalni. „Az a nép, amely nem képes az értelmiségi elitjét kitermelni az elvesz.” – hangsúlyozta a tanácselnök. Véleménye szerint „A képzéssorozat nagyon sok szempontból hiánypótló, hisz az mellett, hogy a résztvevő fiatalok erősíthetik az RMDSZ sorait, a közintézményekben és a civil szférában is olyan szerepeket tudnak vállalni, amely a magyar közösség számára hasznos lehet. ”

A folytatásban Bodor László gyakorlati megközelítésből értékelte a képzéssorozatot. Elmondása alapján: „A Magyar Ifjúsági Értekezlet néhány éve dolgozik egy olyan utánpótló csapat kiképzésében, amely aktívan részt tud venni a társadalomszervezésben, illetve amely közösségépítő tevékenysége által egy jövőképet tud biztosítani a magyar ifjúság számára.” Kiemelte, hogy ezen a területen, a non-formális oktatás fejlesztésében a MIÉRT által évente megszervezett EU Tábor és a MIÉRT Akadémia hiánypótló rendezvényeknek számítanak az erdélyi ifjúsági palettán, melyek most kiegészülnek az Építjük Erdélyt célkitűzéseivel és megvalósításaival.

„A képzéshetek folyamán a Hargita, Kovászna és Maros megyéből érkezett fiatalok elismert hazai és külföldi trénerek segítségével olyan elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert, mely a segítségükre lehet a mindennapi munkájuk során. Az együtt eltöltött idő, valamint a közös munka eredményeként a mai napon egy olyan igazi összeszokott csapat távozik a képzésről, mely a jövőben is képes lesz hatékonyan együtt dolgozni Székelyföldön.” – ismertette a MIÉRT elnöke a program közösségi vezetőképzőjének székelyföldi szakaszára reflektálva.

Tánczos Barna kiemelte, hogy a MIÉRT talán az egyetlen olyan szervezet, amelynek keretéből felkészült, komoly szakmai háttérrel rendelkező politikusok, közéleti szereplők érkeznek. „Meggyőződésem, hogy a közszerepléshez nem elegendő a magánszférában jónak lenni, ezt tanulni kell, és ebben óriási szerepet vállalt a MIÉRT, hisz ezeken a képzéseken a fiatalok könnyűszerrel elsajátíthatják azt a tudást, amely a közösségért kifejtett munkához szükséges” –nyilatkozta az RMDSZ Ügyvezető alelnöke.

A képzéssorozat következő állomását a közösségi vezetőképző partiumi, illetve szórvány szakasza képezi, melyek a 2011. március-május időszakban zajlanak. További információk az Építjük Erdélyt képzéssorozatról a www.epitjukerdelyt.ro honlapon olvashatók.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774