Hétvégi sokadalmak

( Szavazat)29 megjelenítés
Hagyományőrzésről, állattartásról és gondozásról, illetve jövőtervezésről szóltak a Hargita Megye Tanácsa által támogatott június 18-i események.
Csíkszereda főterén kilenc órakor nyílt meg a hónap harmadik szombatján megrendezett hagyományos helyi termékvásár, amelyre kora reggeltől sokan kilátogattak, közöttük Borboly Csaba, megyeitanács-elnök is.
 
A helyi és hagyományos termékek vására után Borboly Csaba, megyeitanács-elnök, Gyerkó László szenátor és Becze István megyei tanácsos, Kászonaltízen tekintették meg a Kászoni Falunapok keretében megrendezett szarvasmarha kiállításon felsorakoztatott állatállományt, amely részben a hagyományos termékkínálat alapanyagait szolgáltatja. A szarvasmarha kiállításon a zsűri, a nemesítés során elért eredmények szerint díjazta a gazdákat.
Miután röviden méltatta a szarvasmarhatartók munkáját és beszámolt a megyei tanács, az állattartókat érintő terveiről a nyertes tehén gazdájának a megyeitanács-elnök adta át az első helyezésért járó díjat.
– Helye, és ideje van az ilyen vásároknak. Azt szeretnénk, hogy az állattartás mint megélhetési forma megmaradjon, és jövedelmező legyen. Pályázati kiírásainkkal közvetlenül is támogatjuk a gazdákat, de ugyanolyan hasznosak lehetnek, azok a sajtkészítésről, húsfeldolgozásról tartott képzések, amelyeken sikeres példákat mutatnak be a megvalósítók. Ezeknek az a céljuk, hogy a gazdák átvegyék a módszereket, lássák meg, hogy lehet, és lássák a jövőt, amelyet például a Kászonok esetében a mintegy 800 szarvasmarhától származó tej és hús feldolgozása biztosíthat – mondta Borboly Csaba.
A megyeitanács-elnök felhívta a gazdák figyelmét a gyimesközéploki, és a székelykeresztúri gazdák összefogására, amely révén saját tejfeldolgozó központot hoztak létre a megyei tanács és a helyi tanács számottevő segítsége nélkül. A megyei tanács csupán szaktámogatást nyújtott és irányította a dolgok haladását.
Szó esett a kis vágópontok újranyitásáról is. Ebben az RMDSZ-es honatyák tudnának változást hozni, hiszen Románia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol nem működnek ilyenek – hangzott el a továbbiakban.
 
Szent János Napi fogathajtó verseny
Szakszerűen kialakított pályán és népes közönség előtt zajlott május 18-án a homoródfürdői Lobogó Sportklub által megszervezett lovasbemutató és fogathajtó verseny.
A társszervező Hargita Megye Tanácsa képviselőjeként Borboly Csaba, megyeitanács-elnök is felszólalt méltatva azt az igyekezetet, amelyről a szervezők évről-évre szóló aprólékos munkával tanulságot tesznek. Ilyen hozzáállásra van szükség – mondta a megyei tanács elnöke rámutatva a sport és a turizmus találkozására, mint lehetőség Székelyföld számára. – Ezek az események is egyfajta hagyományőrzésnek számítanak. Szükség van rájuk, hiszen a kommunizmusban megtizedelődött a lóállomány, azt követően pedig a gépek vették át a lovak szerepét a mezőgazdaságban. A ló és a magyarság kapcsolata nem merül ki a mezőgazdaságnál, hiszen valamikor életforma volt, nemzetünk életvitelének elengedhetetlen része, ugyanakkor a megélhetés megteremtése mellett ember és ló vakon kellett bízzon egymásban a puszta életben maradásért. Ezt a kapcsolatot kell fenntartani, ha másképp nem, akkor versenyekkel, ügyességi próbákkal – mondta Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke kitért az állatgondozás nevelő szerepére is, továbbá kifejtette, hogy a lovassport újjáéledését és folytonosságát a hagyományőrző jelleg megerősödése biztosíthatja.
A további felszólalók is kiemelték a lovassporthoz kapcsolódó események fontosságát, és a hozzájuk kapcsolódó rendezvények, rangos versenyek turisztikai vonzatát, amelyhez elengedhetetlen a székelyföldi versenyek nemzetközi rangra való emelése, valamint idővel a nemzetközi versenynaptárba való beillesztése.
Csíkszereda, 2011. június 19.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774