Hetedszerre szervezték meg a Gyergyói-medence híres káposztavásárát

Káposztaünnep Szárhegyen hagyományos termékvásárral

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg a Híres Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált október 19-én, szombaton. A helyi gazdasszonyok alapította szervezet vásárral egybekötött ünnepének idén is egyik főtámogatója volt Hargita Megye Tanácsa. 

 A keresett szárhegyi káposzta erejére alapozva született meg pár éve a káposztatorzsától nevét kölcsönző Torzsások Turisztikai Egyesület, amelynek gazdasszonyai – egyaránt gondolkodva turisztikai stratégiában és közösségépítésben – idén egynapos őszi rendezvénybe sűrítve kérték az áldást a termésre és a közösségre. A káposztavásár, valamint a Kézműves és Hagyományos Termékek Őszi Vására címmel tartott rendezvény reggeli megnyitója a hagyományokhoz híven lovas felvonulással folytatódott, amely a káposztaföldre vezetett. A káposztavágás alatt a vásártéren változatos kóstolnivalót kínáló káposztafőző verseny zajlott, valamint a legnagyobb, illetve legérdekesebb termékek bemutatójára is sor került. Sajátos programpont volt idén is a viseletmustra, a népi viseletek szakszerű és hagyományőrző szemléje. A vásári színpad koncertjei közül idén különleges élményt kínált a Budapestről érkező Tárkány Művek zenekar, amely a népzenét kortárszenei és dzsesszimprovizációkkal átdolgozva adták elő. A rendezvényen fotódokumentációs kiállítás nyílt, emellett a Csaba királyfi című rockoperából hallhattak részleteket a jelenlévők, ugyanakkor vetélkedők és hagyományos káposztabál is zajlott.
A szintén október 19-i, csíkdelnei megyei testületi ülés és kaláka végeztével a helyszínre látogatott Borboly Csaba megyei tanácselnök is, aki a szervezőknek gratulálva jelezte: amint azt a napokban a megyeházán szakemberekkel tartott turisztikai konferencián taglalták, a franciaországi Vienne megye desztinációs menedzsment üzemmódjához hasonló együttműködés kialakítására van szükség Hargita megyében is a vendégéjszakák számának növeléséhez. Ehhez az előrelépéshez szívesen fogadja a javaslatokat, elképzeléseket, mind a Torzsások egyesülettől, mind pedig a gyergyói turizmussal foglalkozóktól.
A szárhegyi ünnepségre kilátogatott továbbá Barti Tihamér, Danguly Ervin, Sorbán Attila megyei tanácsos is.
A rendezvény társszervezője volt a Hargita Megyei Agrárkamara, főtámogatók voltak: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala, Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány.

Gyergyószárhegy, 2013. október 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774