Helyi lehetőségekről és problémákról egyeztettek Csíkmenaságon

( Szavazat)40 megjelenítés
Szövetkezetek létrehozására bátorította Borboly Csaba a helyi gazdákat
Csíkszentgyörgy község lakosaival találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 12-én a csíkmenasági kultúrotthonban. A lakossági fórumon a község aktuális problémáiról, fejlődési lehetőségeiről egyeztetett a megyei tanácselnök és György József polgármester a fórum közel hatvan résztvevőjével.
 
Az egyeztetés egyik témájaként a Csíkmenaságon is áthaladó, DJ 123C számú megyei út felújításáról tájékoztatta Borboly Csaba a helyi lakosokat. Hargita Megye Tanácsa a 2012-es évi költségvetéséből 250 000 lejt különített el a Csíkmenaság központjában nagyon rossz állapotban levő közel 1 700 méteres útszakasz közel felének a feljavítására. Amint azt Borboly Csaba elmondta, a fennmaradó rossz állapotú útszakaszon a továbbiakban a lehetőségek szerint folytatják a feljavítást, és a bánkfalvi útkereszteződésnél fennálló problémát is orvosolni fogják. A tanácselnök hangsúlyozta, odafigyelnek az út rendbetételére, de nem szeretnének a megnövekedett forgalom miatt a lakosság ellenében dolgozni, ezért a megyei tanács költségvetéséből az út feljavítására félretett összeget csak akkor használják fel, ha azzal a csíkmindszenti és csíkszentléleki lakosság is egyetért. A tanácselnök beszámolt a településnek a megyei tanáccsal közösen folytatott eddigi munkálatairól, így többek között a helyi templom felújításáról és a csatornahálozat kiépítéséről.
– Nem elég, ha befejezzük a különféle építkezéseket, ha közben a munkahelyhiány miatt elnéptelenednek a településeink, ezért a munkahelyteremtésre, a helyi gazdák megélhetésének biztosítására szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni – emelte ki a fórumon Borboly Csaba. A tanácselnök szerint a helyben megtermelt nyersanyag helyben, helyiek által történő feldolgozása és kész termékként való értékesítése jelentheti a megoldást a helyiek megélhetési gondjaira. Borboly Csaba arra biztatta a csíkszentgyörgyieket, hogy tömörüljenek gazdaszervezetekbe, lépjen be a község Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületébe, mert így nagyobb eséllyel pályázhatnak a termékek feldolgozására.
– Támogatjuk a gazdák szövetkezetekbe való tömörülését, és az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint például a különböző feldolgozó üzemek létrehozását. Fontosnak tartom, hogy a területtulajdonosok dolgozzanak össze az állattartó gazdákkal, és közös megegyezéssel igényeljék a legelők után járó támogatást. Ne csak a begyűjtést, hanem a feldolgozást is meg kell, hogy szervezni, mert az alcsíki jó állatállomány, a gyógynövényekben gazdag legelők növelik a helyi termékek értékesítési árát – hangsúlyozta a tanácselnök. Borboly Csaba felhívta a helyiek figyelmét a kisvágóhídak létesítésének a lehetőségére, a tej- és a hústermékek, az eredei gyümölcsök értékesítésére.
György József, Csíkszentgyörgy polgármestere is a megyei tanácselnök javaslatát támogatta, és felajánlotta az érdekvédelmi szövetkezetekbe való tömörüléshez a helyi tanács segítségét.
Lakossági kérdésre válaszolva Borboly Csaba azt tanácsolta, hogy a közbirtokosságok az állattartó gazdákkal való megegyezés, szerződésbe foglalt feltételek mentén igényeljék a legelők utáni támogatásokat. Szintén lakossági kérés volt az újfalusi ravatalozó építésének támogatása. Borboly Csaba arra kérte a helyieket, hogy mivel a megyei tanács ravatalozók építésére vonatkozó első félévi pályázati kiírása lezárult, az újfalusiak a következő félévi kiírásra tegyék le támogatási igényüket.
Csíkmenaság, 2012. március 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774